Bezglutenski keks s visokim sadržajem proteina
Potrebno je:
- 100 g suncokretovog proteina/brašna
- 100 g bundevinog proteina/brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 g oljuštenog i neslanog suncokreta
- 1 kašičica kima (opciono)
- 2 kašike čia semenki
- 2 ravne kašike lana
- 30 ml susamovog ulja
- 20 ml maslinovog ulja
- 2 kašike susamovog putera
- 1 jaje
- 120 ml tople vode
Postupak:
Izmešajte sve suve sastojke i dodajte im puter, ulja, jaje i vodu. Testo je tvrdo pa mora dobro da se uradi rukama. Razvijte testo ga oklagijom između dva papira za pečenje. Testo razvijajte tako da bude deblje od lanene pločice, a za nijansu tanje od kupovnog krekera.
Izvadite krugove manjom čašom ili isecite na pločice. Ispedne oko 25 okruglih keksića – tačno da stanu u pleh od rerne. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.
NAPOMENA: biljni protenini/brašna nastaju nakon hladnog ceđenja ulja i predstavljaju obezmašćeni ostatak od susama, suncokretovih semenki, badema, bundevinog semena i slično. Taj ostatak se suši, fino melje i dobija obezmašćeno brašno sa visokim sadržajem proteina i vlakana, sposobno da upije dosta vode. Dakle, ovo nije isto kao samleven susam, seme bundeve ili suncokreta... Danas ovakva brašna/proteini mogu da se nađu u svim većim marketima i zdravim hranama, od nekoliko domaćih proizvođača.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.