Bezglutenski keks s visokim sadržajem proteina

 ≫ 
  • 0

Potrebno je:

- 100 g suncokretovog proteina/brašna

- 100 g bundevinog proteina/brašna

- 1 kašičica soli

- 1 kašičica praška za pecivo

- 50 g oljuštenog i neslanog suncokreta

- 1 kašičica kima (opciono)

- 2 kašike čia semenki

- 2 ravne kašike lana

- 30 ml susamovog ulja

- 20 ml maslinovog ulja

- 2 kašike susamovog putera

- 1 jaje

- 120 ml tople vode

Postupak:

Izmešajte sve suve sastojke i dodajte im puter, ulja, jaje i vodu. Testo je tvrdo pa mora dobro da se uradi rukama. Razvijte testo ga oklagijom između dva papira za pečenje. Testo razvijajte tako da bude deblje od lanene pločice, a za nijansu tanje od kupovnog krekera.

Izvadite krugove manjom čašom ili isecite na pločice. Ispedne oko 25 okruglih keksića – tačno da stanu u pleh od rerne. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.

NAPOMENA: biljni protenini/brašna nastaju nakon hladnog ceđenja ulja i predstavljaju obezmašćeni ostatak od susama, suncokretovih semenki, badema, bundevinog semena i slično. Taj ostatak se suši, fino melje i dobija obezmašćeno brašno sa visokim sadržajem proteina i vlakana, sposobno da upije dosta vode. Dakle, ovo nije isto kao samleven susam, seme bundeve ili suncokreta... Danas ovakva brašna/proteini mogu da se nađu u svim većim marketima i zdravim hranama, od nekoliko domaćih proizvođača.

Recept i fotografija: blog Vitki Gurman 

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA