Osso buco - juneća kolenica na italijanski način
U prevodu, ime ovog prepoznatljivog jela sa severa Italije znači - “šuplja kost”.
Sastojci
- oko 2 kg teleće (pot)kolenice
- malo brašna
- 2 manja crna luka
- 4 manje šargarepe
- manji koren celera
- 4 čena belog luka
- maslinovo ulje
- 3 dl belog vina
- 2 lorberova lista
- malo majčine dušice
- 400 g pelata iz konzerve
Priprema:
Kolenica bi trebala biti poprečno sečena na deblje odreske, tako da kost ostane u sredini. Odreske najprije posolite pa ih uvaljajte u brašno i dobro otresite višak brašna. Zagrejte maslinovo ulje šerpi pa popržite meso kratko sa svih strana kako bi dobilo boju.
Kad su pečeni, odreske izvadite i stavite na toplo, a u šerpu sipajte malo vina kako biste je deglazirali i iskoristili zapečeni sloj. Kada se zapečeni sloj otopi, tačnost dodajte u meso.
Šerpu obrišite papirnatim ubrusom, a na ostatku maslinovog ulja dinstajte iseckane: luk, šargarepu, beli luk, celer i paradajz. Dolivajte vino tokom dinstanja i kad povrće omekša, preko nejga naređajte meso. Začinite majčinom dušicom, lorberom i biberom. Sipajte ostatak vina, poklopite i staviite u rernu na 170 stepeni.
Ostavite da se peče oko 3 sata, dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Servirajte s rižotom ili testeninom po zboru.
(Telegraf.rs)
Video: Vuk Vidor za Telegraf.rs o uzbudljivoj izložbi koja nas očekuje u Comtrade-u
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.