Pasta u sosu od crvenih pečenih paprika
Sastojci za 4 osobe:
- 4 velike pečene babure ili 6 većih šilja paprika
- 25 g pinjola ili blanširanih badema
- 2 do 3 kašike ulja od semenki grožđa
- 1 manja glavica crnog luka, sitno iseckanog
- 4 čena pasiranog belog luka
- 125 ml tečne pavlake za kuvanje
- sitno iseckan peršun
- sveže izrendani parmezan
- od 250 do 450 g paste po izboru
Priprema:
Paprike najbolje ispeći mnogo ranije, ostaviti ih da se ohlade ili, izvaditi iz zamrzivača oljuštiti ih, očisti od semenki i ostavite da se ocede. Pinjole ili bademe, staviti u tiganj i propržiti ih na suvo, da malo porumene. Ostaviti ih sa strane. U isti tiganj sipati ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga na tihoj temperaturi dok potpuno ne omekša, dodati pasirani beli luk i pržiti samo dotle dok ne zamiriše.
Dok se luk tiho prži, u multipraktik staviti oceđenu pečenu papriku i propržene pinjole i sve dobro samleti. Sipati samlevenu smesu od paprika u tiganj i pržiti oko desetak minuta, povremeno promešajte, da ne izgori. Kad je smesa gusta, dodati pavlaku za kuvanje, pobiberiti i posoliti po ukusu i kuvati još 5 minuta, na tihoj temperaturi. Skuvati pastu po uputstvu proizvođača. Ocediti, ali ostaviti oko 50 ml vode u kojoj se pasta kuvala.
Oceđenu pastu sipati u tiganj u kom je sos, sve izmešati, ako je previše gusto, dodati malo vode, koju ste ostavili, do željene gustoće, promešati i sipati u veće tanjire, iz kojih ćete poslužiti pastu. Posuti sa sitno iseckanim peršunom, sveže izrendanim sirom i ako volite, sa malo tucane ljute paprike.
(Telegraf.rs)
Video: Selaković na otvaranju 5. Rusko-srpskog kulturnog foruma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.