Preukusna i zdrava bela čorba od tikvica
Sastojci:
- 1/2 manje glavice luka
- malo ulja
- 1 srednja tikvica
- 1 kašičica mlevenog sušenog povrća
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica sušene mirođije
- 5 dl vode
- 4 dl mleka
- 1 kašika instant palente (ili pšeničnog griza)
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
Priprema:
Luk izdinstati na malo ulja dolivajući po malo vode dok ne omekša. Dok se luk dinsta, oprati tikvicu, pa je iseći na kockice. Naliti dinstani luk ostatkom vode, dodati iseckanu tikvicu i zagrejati da provri, pa kuvati dok ne omekša. Začiniti solju, biberom, mlevenim sušenim povrćem i mirođijom.
Dodati mleko, sačekati da provri, pa polako sipati u čorbu kašiku instant palente (ili kašiku griza). Kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta da palenta (griz) nabubri. Gotovu čorbu posuti seckanim peršunom. Servirati toplu po želji sa kriškama limuna ili malo kisele pavlake.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.