Rolat od mlevenog mesa, povrća i pršute

 ≫ 
  • 0

Sastojci:

- 600 g kvalitetnog mešanog mlevenog mesa

- 3 kriške belog hleba

- 1 kašika belog luka u granulama (ili svežeg po ukusu)

- 2 kašike začina

- 3 kašike prezli

- 1 jaje

- 1 kašika sušenog peršuna, a može i svežeg

- po ukusu soli i bibera

Za fil:

- 5,6 kriški pršute, dimljene pečenice ili jako suve mesnate slanine

- 100 g skuvanog u ljusci, očišćenog pa prohladjenog krompira

- 100 g sveže skuvanog graška, grubo propasiranog

- 50 g mariniranih pečuraka

- 1 veća kuvana šargarepa isečena uzduž na 4 dela

- 100 g sira po ukusu

Za premazivanje:

- 1 jaje

Priprema:

Meso sa svim sastojcima za rolat, osim prezli, lepo rukama zamesiti i ostaviti u frižider, da prenoći ili da se hladi i upija ukuse bar 3- 4 sata. Kad  je meso spremno, na radnu površinu staviti foliju , namazati je uljem ovlaš, pa rukama polako razviti pravouganonik debljine oko 1 cm. Na meso rukama rasporediti ispasirani krompir celom dužinom i širinom, ili ga prosto narendati, pa ga malo utisnuti. Preko krompira staviti pečurke, kriške pečenice, pasirani grašak, opet utisnuti, a onda na kraj rolata koji je najbliži vama i odakle ćete početi sa uvijanjem, staviti  stapiće šargarepe, i pored njih sir isečen na stapiće. Polako uz pomoć folije uviti rolat, pa ga uvaljati pazljivo u prezle i preneti  u folijom obložen i malo namašćen pleh za pečenje.

Ugrejati rernu na 200 stepeni, rolat premazati jajetom, i staviti u zagrejanu rernu da se naglo zapeče. zatim ga lako prekriti folijom (bez ušuškavanja jer vlaga treba da ispari, a ne da ostane i pokvari oblik rolatu), i peći oko 40 minuta, smanjivši temperaturu na 180 stepeni. Skloniti foliju i ostaviti da se lepo zapeče. Rolat se najbolje seče prohladjen, pa tako i učinite. Uz rolat možete dodati neki sos i testenine.

(Telegraf.rs)

Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA