Sočna punjena paprika s mešanim mlevenim mesom
Sastojci:
- 1 kg mlevenog mešanog mesa
- 400 g crnog luka
- 100 g pirinča
- 200 g slanine
- malo ulja
- po ukusu soli, bibera, začina
- 1 kašičica aleve paprike
- oko 15 kom paprika
- 2-3 kom krompira
- 2-3 kom paradajza
Sos:
- malo ulja
- 3-4 kašike brašna
- 1 kašičica aleve paprike
- oko 300 ml kuvanog paradajza
- po potrebi vode
- po ukusu soli, začina
- 1 kašika sećera
Priprema:
Na ulju upržiti sitno iseckan crni luk. Dodati iseckanu slaninu malo proprženu. Dodati meso,upržiti ga, zatim staviti začine po ukusu, opran i proceđen pirinač i alevu papriku, i fil za punjenje je gotov. Oprati paprike, izvaditi im seme i poređati ih u šerpu u kojoj će se peći paprike. Napuniti ih filom od mesa.
Uzeti paradajz ili krompir, pa seći krugove i zatvarati papriku (možete je zatvarati i sa odsečenim delom paprike do peteljke). Između paprika stavljati krompir, da se paprike prilikom pečenja ne bi prevrtale. Napraviti sos za prelivanje. Na malo ulja upržiti brašno, dodati alevu papriku, kuvani paradajz i polako dolivati vode do željene gustine stalno mešajući. Dodati i šećer da bi se malo smanjila kiselost sosa, pa posoliti po ukusu.
Kuvanim sosom preliti papriku, pa protresti malo šerpu. Staviti foliju preko, pa u rernu na pečenje na 250°C, a pri kraju pečenja skinuti foliju.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.