Neodoljiva pita sa sirom i spanaćem
Sastojci:
Za koru pite:
- 3 šolje brašna
- 150 g putera (hladnog)
- 2 jaja
- 3 kašike hladne vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica suvog bosiljka
Za fil sa spanaćem i sirom:
- 300 g odmrznutog spanaća
- 300 g feta sira
- 3 kom svežih jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 kašike jogurta
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje parmezana (rendanog)
- 1/3 kašičice mlevenog crnog bibera
Priprema:
Pomešati brašno, so i dodati hladan puter. Izdrobiti prstima puter, mešajući sa brašnom, dok se ne pretvori u manje grudvice. Dodati jaja, suvi bosiljak i vodu i sve dobro zamesiti, oblikovati u jufku, umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Zaleđen spanać samo dobro ocediti i pomešati sa maslinovim uljem, jogurtom, sirom, jajima, brašnom i praškom za pecivo. Dodati so, parmezan i biber i skloniti u frižider. Uključiti rernu da se ugreje na 220°C.
Izvaditi koru i razviti je na predhodno pobrašnjenoj radnoj površini. Razviti otprilike da može da stigne do rubova tepsije za pečenje pite. Viljuškom izbosti koru. Sipati smesu sa sirom i spanaćem i koru kažiprstom pritisnuti na svakih 1 cm da dobije lepe ivice. Staviti da se peče nekih 45 min, dok ivice pite ne dobiju lepu rumenu koru, ali paziti da je ne prepečete. Malo prohladite i odmah služite.
(Telegraf.rs)
Video: Željka Bojić je jedna od njih, ona čeka na transplantaciju jetre i ima samo jednu poruku
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Тутор
Уместо спанаћа убаците коприву и биће десет пута боља и слађа.
Podelite komentar
Mara
Nemojte se muciti, kupite kore, napravite fil, kore osim fonje i gornje isceoajte, pa umacitrpe u smesu.Pokrijte gornjom korom, prelijte sa nalo ulja pomesanog s malo vode i pecite. Ocas posla, jako ukusna
Podelite komentar