Preukusne pihtije sa mesom i povrćem
Sastojci:
- 3 komada svinjskih nogica
- po želji svinjske uši, repovi, deo glave
- po želji kockice čistog mesa (može od dimljene butkice ili svežeg)
- 2 kom crnog luka
- 2 kom šargarepe
- 1/4 manjeg korena celera
- lovor, biber, začin, so
- 4-5 čenova belog luka
Priprema:
Očistite nogice, zasecite i slažite u ekspres lonac, pa zatim uši, repove i, ko voli, kockice čistog mesa. Crni luk krupno presecite (na 4 dela), šargarepu na kolutove, pa dodajte celer, nekoliko listova lovora, kašičicu mlevenog bibera, 1/2 kašičice soli i veliku kašiku začina. Na sve to nalite vode, pa kad provri zatvorite lonac i kuvajte 2-2,5 sata na laganoj vatri da se sve odvoji od kostiju. Ko nema ekspres lonac, može i u običnom, bez mešanja, takođe na laganoj vatri, ali 3,5-4 sata kuvanja.
Kad se skuva, razdeliti po činijama i izbaciti krupne kosti, čisto da ne zauzimaju mesto u činijama. Sitno iseckati beli luk i posuti po svakoj činiji. Pošto se odmah hvata korica po površini poželjno je potopiti beli luk da nebi oksidirao (pozeleneo), zatim odložiti pihtije na hladno mesto i ostaviti da se stegnu. Služi se hladno, po želji posuto alevom paprikom uz razne salate. Probajte veoma su ukusne i nisu klasično masne i teške.
(Telegraf.rs)
Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.