Slane perece - kao iz pekare
Sastojci:
- 600 g belog mekog brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 250 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 50 g maslaca
- ½ kašičice soli
Za mazanje pereca:
- 50 ml mleka
- 1 kašika sode bikarbone
- krupna morska so (kim, susam)
Priprema:
Kvasac rastvorimo u mlakom mleku i ostavimo ga da stoji 10 min. U jedan sud prosejmo brašno i dodamo so i šećer. Sve zajedno izmešamo i napravimo rupu u koju dodamo omekšali maslac i malo po malo mleko sa kvascem i sve zajedno sjedinimo. Umesimo testo i prebacimo ga na malo pobrašnjen radni sto i nastavimo mesiti nekoliko minuta dok ne postane glatko.
Podelimo testo na 8 loptica, stavimo ih na malo pobrašnjen sto, pokrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo, da tako stoje 20 min. Uključimo rernu na 180° C. Tiganj za pečenje obložimo pek papirom. Uzima se jedna lopta testa i razvlači oko 20 cm. Uhvatimo oba kraja i dvaput ih prepletemo. Testo okrenemo obrnuto i zalepimo krajeve jedan za drugi. Ovako uradimo sa svim lopticama od testa i naređamo ih u tiganj i pokrijmo ih sa kuhinjskom krpom da odstoje dok pripremimo preliv za premazivanje.
Mleko stavimo da provri, sklonimo sa ringle i dodamo 1 kašičicu sode bikarbone. Sve zajedno izmešamo i odmah namažemo perece. Odozgo stavimo krupnu morsku so i deblju stranu od pereca zarežemo malo nožem. Perece pečemo 20 min. Kad su gotove ostavimo ih da se hlade i ne trebaju da se pokrivaju sa krpom. Perece možemo da napravimo i u slatkoj varijanti kad ih posipamo sa šećerom ili prelivamo sa čokoladnom glazurom.
(Telegraf.rs)
Video: Etnografski muzej obeležio deset godina krsne slave na Uneskovoj listi
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.