Slane perece - kao iz pekare

  • 0

Sastojci:

- 600 g belog mekog brašna

- 1 kašičica suvog kvasca

- 250 ml mleka

- 1 kašičica šećera

- 50 g maslaca

- ½  kašičice soli

Za mazanje pereca:

- 50 ml mleka

- 1 kašika sode bikarbone

- krupna morska so (kim, susam)

Priprema:

Kvasac rastvorimo u mlakom mleku i ostavimo ga da stoji 10 min. U jedan sud prosejmo brašno i dodamo so i šećer. Sve zajedno izmešamo i napravimo rupu u koju dodamo omekšali maslac i malo po malo mleko  sa kvascem i sve zajedno sjedinimo. Umesimo testo i prebacimo ga na malo pobrašnjen radni sto i nastavimo mesiti nekoliko minuta dok ne postane glatko.

Podelimo testo na 8 loptica, stavimo ih na malo pobrašnjen sto, pokrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo, da tako stoje 20 min. Uključimo rernu na 180° C. Tiganj za pečenje obložimo pek papirom. Uzima se jedna lopta testa i razvlači  oko 20 cm. Uhvatimo oba kraja i dvaput ih prepletemo. Testo okrenemo obrnuto i zalepimo krajeve jedan za drugi. Ovako uradimo sa svim lopticama od testa i naređamo ih u tiganj i pokrijmo ih sa kuhinjskom krpom da odstoje dok pripremimo preliv za premazivanje.

Mleko stavimo da provri, sklonimo sa ringle i dodamo 1 kašičicu sode bikarbone. Sve zajedno izmešamo i odmah namažemo perece. Odozgo stavimo krupnu morsku so i deblju stranu od pereca zarežemo malo nožem. Perece pečemo 20 min. Kad su gotove ostavimo ih da se hlade i ne trebaju da se pokrivaju sa krpom. Perece možemo da napravimo i u slatkoj varijanti kad ih posipamo sa šećerom ili prelivamo sa čokoladnom glazurom.

(Telegraf.rs)

Video: Etnografski muzej obeležio deset godina krsne slave na Uneskovoj listi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA