Kineska ljuto-kisela supa
Potrebno je:
- 1 veća šnicla od svinjskog karea
- 2 kašike susamovog ulja
- svež đumbir veličine palca
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa sečena na tanke štapiće
- šaka bambusa sečena na tanke štapiće (može i koren celera)
- rehidrirane i iseckane crne pecurke (može i šitake)
- 1 l pileće supe
- začini: tamari (soja) sos ili so
- malo crnog bibera i puno belog
- 1 kašika gustina ili tapioka brašna
- 1 jaje
- 2 kašike sirćeta (najbolje 1 crvenog i 1 belog)
Iseckajte svinjetinu na tanke trakice. Sipajte u tiganj susamovo ulje, dobro zagrejte i kratko i bezo isprižite trakice. Bez gužve u tiganju da ne bi počele da se kuvaju!
U dublji lonac se sipa susamovo ulje, ubaci sitno seckan beli luk i svez djumbir. Proprzi se jako kratko, a zatim se ubaci meso. Doda se šargarepa, bambus, pečurke, voda u kojoj su se natapale pečurke i pileća supa. Kratko se prokuva.
Začinite. Supa treba da bude ljuta a ljutina supe treba da potiče od belog bibera i više dominira ukus ljutog, nego ukus slanog. Umutite gustin sa malo vode i sipajte u supu. Cilj je da supa postane umereno gusta. Dobro umutite jaje i smanjite temperaturu. Jaje sipajte s visine, u što tanjem malzu i mešajte drugom rukom supu što brže. Cilj je da se stvori tanka i sitna „paučina“ od jajeta. Pazite jer su ovo moguće greške: supa koja je pregusta da bi se jaje lepo razbilo unutra; sporo mešanje; nedovoljno dobro umućeno jaje; prebrzo sipanje odjednom.
Sklonite supu sa ringle i dodjte sirće. Uvek dodajte malo, probajte, razmislite pa dodjte još po potrebi. Pre serviranja u cinijicu se doda i kasicica susamovog ulja.
Recept: vitkigurman.com
(Telegraf.rs)
Video: Reprezentativcu rekli da je završio karijeru zbog problema sa srcem, naš lekar ga vratio na teren
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.