Za romantične trenutke: pačije grudi sa smokvom i pomorandžom
Ako ste putovali u Prag, verovatno ste jeli meso uz sos od voća. Karakteristično za ovu kuhinju je da servira i zaslađene verzije kupusa i crvenog kupusa - pa je u ovom receptu kuhinja u Pragu ostala glavna inspiracija.
Za dvoje:
- 2 komada pačijih grudi sa kožom (ako su smrznuta, odmrznite ih na vreme)
- suve smokve, nekoliko komada
- ceđeni sok od 1-2 pomorandže
- kašika lešnika
- 1 radič (ili crveni kupus kao zamena)
- so, biber
- kockica putera, opciono
Potopite suve smokve u vrelu vodu da omekšaju, ocedite i iseckajte krupnije. Ubacite ih u blender sa lešnicima i sokom pomorandže i napravite pastu. Ako procenite da ima potrebe, ukuvajte da višak vode ispari.
Pačije grudi izvadite iz originalnog pakovanja u kom ste ih odmrzavali i osušite papirnim ubrusom. Kožu „izrezbarite“ tako da ne zasečete meso, posolite i pobiberite. Pačije grudi se uvek spuštaju prvo na stranu s kožom i to na hladan tiganj! Nikako na vruć, jer želite da se mast polako otopi – a ne da je spržite.
Ova strana se peče par minuta. Zatim se okrene pa još 3-5 minuta druga strana, u zavisnosti koliko želite da meso bude „pink“ unutra. Gotovo meso odložite na dasku za seckanje i ostavite da odmara minimum 10 minuta.
Ne bacajte koru od MANDARINE, već od nje napravite mirišljavu SVEĆU! (VIDEO)
Ove 4 namirnice će vas osloboditi stresa bolje od tablete, a već ih imate u kući
Isecite radič (ili mali crveni kupus) na 6-8 delova pa ga ispržite u istom tiganju u pačijoj masti, posolite i pobiberite pred kraj. Kratko se prži. Ako procenite da nema dovoljno masti, na svaki komad radiča stavite malo putera. Gotov odložite i prekrijte folijom do služenja.
Recept i fotografija: blog "Vitki Gurman"
(Telegraf.rs)
Video: Jocić: Ovde se na dan Svete Trojice okupljalo celo selo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.