Da li se CD vraća u upotrebu? Naučnici razvili novu tehnologiju za skladištenje koja bi mogla da ih vrati

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu i Nacionalne laboratorije Argon razvili su novu vrstu optičke memorije koja bi mogla značajno da poveća gustinu podataka i učiniti CD-ove ponovo relevantnim u digitalnoj eri. Dok su CD-ovi i DVD uglavnom zamenjeni strimingom i cloud skladištenjem, ovaj proboj u tehnologiji nudi potencijal za povratak optičkog skladištenja u prvi plan.

Istraživači su razvili tehniku koja koristi atome retkih zemalja ugrađene u čvrste materijale kako bi se prenosila svetlost na obližnje kvantne defekte. Ovaj pristup omogućava prelazak difrakcijske granice svetlosti, koja predstavlja ograničenje trenutnog optičkog skladištenja podataka. Naime, klasični CD-ovi i DVD-ovi ne mogu smestiti više podataka jer svaki bit ne može biti manji od talasne dužine lasera koji ga očitava ili zapisuje.

Nova tehnologija koristi emitere retkih elemenata, poput magnezijum oksid (MgO) kristala, koji koriste različite talasne dužine svetlosti kako bi se više podataka smestilo u isto skladišno mesto. Ovaj proces, poznat kao talasno multipleksiranje, omogućava daleko veću gustinu podataka nego kod tradicionalnih CD-ova.

Jedna od ključnih otkrića je da kada kvantni defekt apsorbuje usku talasnu dužinu energije od obližnjih atoma, njegov spin stanje se menja i postaje gotovo nemoguće vratiti ga u prethodno stanje, što ga čini stabilnim za dugotrajno skladištenje podataka. Iako su ovi prvi koraci obećavajući, ostaje da se odgovori na neka ključna pitanja, poput trajanja ovih ekscitovanih stanja i preciznih kapaciteta u poređenju sa trenutnim diskovima.

Istraživači su ovaj razvoj opisali kao "veliki prvi korak", ali su naglasili da je potrebno još mnogo godina istraživanja i razvoja kako bi se nova tehnologija transformisala u komercijalni proizvod. Pitanje ostaje: da li će CD-ovi, kao simboli prošlih digitalnih era, ponovo postati korisni alat u budućnosti?

(Telegraf.rs)

Video: Najavljeni 61. Beogradski međunarodni susreti pisaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA