Nikolas Kejdž upozorava mlade glumce: "Ova tehnologija želi da uzme vaš instrument"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nikolas Kejdž iskoristio je svoj govor na Filmskom festivalu u Njuport Biču kako bi upozorio mlade glumce na rastući uticaj veštačke inteligencije (AI) u filmskoj industriji.

Tokom dodele nagrade Ikona, Kejdž je apelovao na glumce da se odupru pritiscima studija koji koriste AI za modifikaciju performansa glumaca.

Kejdž je istakao važnost očuvanja autentičnosti i „ručno izrađene“ prirode glume, nazvavši je „procesom od srca, mašte i detaljnog promišljanja“.

"Nova tehnologija koja želi da preuzme vaš instrument"

U svom govoru, Kejdž je ukazao na tehnologiju poznatu kao EBDR (Employment-based digital replica), koja je uvedena kao deo novog dogovora između SAG-AFTRA sindikata i holivudskih studija nakon dvostrukih štrajkova u 2023. godini. EBDR omogućava upotrebu digitalnih replika glumaca, čime studiji mogu menjati facijalne izraze, glas i govor tela glumaca, čak i nakon snimanja. Kejdž je mlade glumce pozvao da budu pažljivi prilikom potpisivanja ugovora koji dozvoljavaju upotrebu EBDR tehnologije.

Prema novim pravilima, EBDR zahteva fizičko učešće glumca tokom snimanja, pri čemu glumci i dalje primaju platu za dane kada je EBDR korišćen. Međutim, glumci sa većim ugovorima, koji zarađuju preko 80.000 dolara po filmu, imaju veće mogućnosti za pregovaranje o uslovima.

"Gluma je instrument, a mi, kao glumci, ne možemo se skrivati iza gitara ili bubnjeva. Ova tehnologija želi da uzme vaš instrument", rekao je Kejdž, podvlačeći važnost očuvanja individualnosti u umetnosti.

Film Review - Renfield Foto: Tanjug/AP

Na primer, njegov cameo u filmu The Flash iz 2023. godine koristi EBDR tehnologiju, a Kejdž je objasnio da je to bio jedan od prvih primera njene primene na njemu. Ipak, Kejdž ostaje glasan protivnik AI-a, izražavajući zabrinutost zbog mogućeg gubitka autentičnosti umetnika u svetu filma.

On se u julu, u razgovoru za New Yorker, osvrnuo na šire posledice veštačke inteligencije, rekavši: “Plaši me AI. Gde će završiti istina umetnika? Hoće li biti zamenjena ili promenjena?”

(Telegraf.rs)

Video: Blokada ulice, sirene, Uroš Blažić doveden u sud: Nastavlja se suđenje za masakr u Duboni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA