Casio je napravio krznenog robota koji treba da se mazi s vama i da vas smiri

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Kompanija Casio otvorila je prednarudžbine za svog najnovijeg robota ljubimca pod nazivom Moflin, koji je kreiran s ciljem pružanja emotivne podrške vlasnicima. Ovaj neobični robot podseća na hibrid između hrčka i čuvenih stvorenja iz serije Zvezdane staze, a za razliku od robotskog psa Aibo kompanije Sony, Moflin je dizajniran da bude mažen i držan, što mu omogućava da stvori simulirani emotivni odnos sa svojim vlasnikom.

Moflin koristi napredne zvuke i pokrete kako bi izrazio osećanja i razvijao povezanost sa osobom koja ga najviše koristi.

Prvobitno razvijen u saradnji sa japanskim startapom Vanguard Industries, sada ga proizvodi i distribuira Casio. Ovaj robotski ljubimac može se naručiti po ceni od 59.400 jena (oko 398 američkih dolara), a planirano je da bude dostupan od 7. novembra. Casio nudi i godišnju pretplatu za servis pod nazivom Club Moflin, koja košta 6.600 jena (oko 44 dolara). Pretplata obuhvata popuste na popravke, čišćenje i čak zamenu krzna.

Za razliku od drugih robotskih igračaka, poput Aibo psa, Moflin je pre svega zamišljen kao emotivni saputnik, sa mogućnošću da poboljša mentalno zdravlje svojih korisnika. Njegovi ograničeni pokreti glave i tela stvaraju utisak da pokušava da se umiljava dok ga vlasnik drži. Takođe, kao i mnogi drugi uređaji koji se pojavljuju ove godine, i Moflin koristi veštačku inteligenciju kako bi prepoznao osobu koja se najviše povezuje sa njim putem glasa i načina na koji ga koristi.

Osim što prepoznaje svog vlasnika, Moflin je osmišljen da razvije sopstvena simulirana osećanja i ličnost. Njegova emocionalna stanja mogu da se promene u zavisnosti od načina na koji se prema njemu ophodi – ako se redovno koristi, postaće srećan i smiren, dok u suprotnom može postati nervozan i uznemiren.

Međutim, za razliku od klasičnih igračaka, poput Tamagotchi-ja, Moflin ne izražava svoje emocije kroz zvuke tuge ili pokrete koji odražavaju anksioznost. Umesto toga, njegovo emotivno stanje može se pratiti putem aplikacije koja takođe omogućava smanjivanje jačine zvuka koji robot proizvodi.

Još jedan zanimljiv detalj koji doprinosi iluziji da je Moflin živo biće jeste način na koji se puni. Umesto standardnog punjenja preko USB kabla, Moflin dolazi sa malim krevetom u kojem izgleda kao da spava dok se puni. Casio procenjuje da baterija traje oko pet sati, dok punjenje traje oko tri i po sata.

(Telegraf.rs)

Video: Izašao iz kola i počeo da ga tuče: Incident u kraljevačkom naselju Ribnica, sve krenulo posle sudara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA