Nuklearna energija sve više ulazi u tehnološki svet: Google malim reaktorima kreće sa velikim planom

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Google je nedavno potpisao ugovor sa kompanijom Kairos Power o korišćenju malih nuklearnih reaktora kako bi obezbedio potrebnu energiju za svoje data centre koji pokreću veštačku inteligenciju (AI).

Ovaj korak predstavlja značajan pomak ka čistijim izvorima energije, s obzirom na to da su data centri sve veći potrošači električne energije.

Prema dogovoru, Google planira da prvi reaktor bude funkcionalan do kraja ove decenije, dok se očekuje da će dodatni reaktori biti u funkciji do 2035. godine. Iako detalji o vrednosti ugovora i lokacijama budućih nuklearnih postrojenja nisu otkriveni, jasno je da tehnološke kompanije sve češće posežu za nuklearnim rešenjima kako bi zadovoljile svoje energetske potrebe.

Potrebe za energijom rastu sa razvojem veštačke inteligencije

Nuklearna energija, koja je gotovo potpuno bez emisija ugljen-dioksida i dostupna je non-stop, postaje atraktivna opcija za kompanije poput Google-a koje žele da smanje svoj ugljenični otisak. Prema rečima Majkla Terela, direktora za energiju i klimatske promene u Google-u, ove nove tehnologije su ključne za održivo napajanje veštačke inteligencije i podršku budućim inovacijama.

Data centar Foto: Shutterstock

Iako je ovaj dogovor značajan korak, planovi Google-a moraju biti odobreni od strane Američke regulatorne komisije za nuklearnu energiju, kao i lokalnih vlasti, pre nego što se realizuju. Napredak Kairos Power-a, startapa koji razvija reaktore sa naprednom tehnologijom hlađenja putem rastopljenih soli, posebno je bitan u procesu komercijalizacije ovih rešenja.

Porast potrošnje energije u data centrima

Prema predviđanjima banke Goldman Sachs, globalna potrošnja energije u data centrima mogla bi da se udvostruči do kraja decenije. Stručnjaci ističu da centri za veštačku inteligenciju zahtevaju ogromne količine energije ne samo za rad, već i za hlađenje opreme koja generiše veliku količinu toplote.

Ovaj trend već se ogleda i u drugim tehnološkim gigantima. Microsoft je nedavno najavio ponovno pokretanje nuklearne elektrane Three Mile Island, dok je Amazon u martu objavio planove za kupovinu nuklearnog pogona u Pensilvaniji.

Nuklearna energija sve više privlači tehnološki sektor koji pokušava da balansira između rasta energetskih potreba i smanjenja emisije ugljen-dioksida.

(Telegraf.rs)

Video: Stojković pred Španiju: Isto kao u Beogradu? Može i drugačije...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA