Dobitnik Nobelove nagrade upozorava na opasnosti veštačke inteligencije: "AI dolazi po sve nas"

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Američki fizičar Džon Hopfild i pionir veštačke inteligencije Džefri Hinton osvojili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku. Hinton, često nazivan "kumom veštačke inteligencije", napustio je svoju poziciju u Google-u kako bi upozorio svet na potencijalne opasnosti koje veštačka inteligencija nosi.

Hintonov rad iz 2012. godine postavio je temelje za današnje neuronske mreže, koje pokreću tehnologije poput GPT-4, ali 2023. godine napustio je Google, izražavajući zabrinutost zbog razvoja veštačke inteligencije.

U intervjuu za New York Times prošle godine, Hinton je priznao da je nekada verovao da Google može pravilno da upravlja ovim moćnim tehnologijama, sve dok Microsoft nije ušao u partnerstvo sa OpenAI-jem, donoseći širokoj publici GPT-4 i ChatGPT, prenosi Futurism.

Hintonovo upozorenje: "AI je mnogo bliži nego što mislimo"

Pre nego što je napustio Google, Hinton je upozorio da se svet suočava sa ključnim trenutkom u razvoju veštačke inteligencije. Iako je ranije mislio da su opasnosti daleko, danas je potpuno promenio svoje mišljenje. Kako je rekao, verovao je da su izazovi veštačke inteligencije 30 do 50 godina daleko, ali sada je siguran da se AI razvija brže nego što iko može kontrolisati.

Nakon što je napustio Google, pridružio se grupi stručnjaka, uključujući i Ilona Maska, koji su potpisali otvoreno pismo pozivajući na privremeni prekid razvoja AI tehnologija. Hinton sada veruje da AI može u svakom trenutku izmaći ljudskoj kontroli, što bi moglo dovesti do katastrofalnih posledica.

Na pitanje Nobelovog komiteta o daljoj sudbini veštačke inteligencije, Hinton je iskreno rekao da nema jednostavno rešenje. "Voleo bih da imam recept koji će nas sve spasiti, ali nažalost, nemam", izjavio je.

(Telegraf.rs)

Video: Čima Moneke ispao pravi gospodin posle poraza od Zvezde

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Velja

    10. oktobar 2024 | 15:51

    Izvucite AL-u utikač...i nema da nas je stra'...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA