Roboti su konačno savladali jedan od najizazovnijih zadataka koji ih muči godinama

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Novi pomaci u robotici donose inovaciju koja omogućava četvoronožnim robotima da savladaju jedan od najizazovnijih zadataka – penjanje uz merdevine. Roboti poput onih koje je razvila kompanija Boston Dynamics, kao što je Spot, pokazali su se izuzetno uspešnim u kretanju po stepenicama i neujednačenim terenima, ali merdevine su do sada bile preveliki izazov za ove mašine, posebno u industrijskim okruženjima.

ETH Cirih, poznat po naprednim istraživanjima kvadrupednih robota, pronašao je rešenje ovog problema. Korišćenjem robota ANYMal, koji je razvijen kroz njihovu kompaniju ANYbotics, istraživači su uspeli da omoguće penjanje robota uz merdevine.

Opremljen specijalnim krajevima za hvatanje prečki, robot koristi pojačano učenje kako bi se prilagodio različitim tipovima merdevina i savladao specifične prepreke.

Revolucija u industrijskim primenama kvadrupednih robota

Istraživanja su pokazala da ovaj sistem ima 90% uspešnosti pri penjanju uz merdevine pod uglom od 70 do 90 stepeni, što je značajno poboljšanje u odnosu na trenutne sisteme. Brzina penjanja je povećana čak 232 puta u poređenju sa postojećim "state-of-the-art" robotima, što otvara nove mogućnosti za primenu robota u industrijskim okruženjima.

Ovaj napredak ne samo da proširuje mogućnosti robota u inspekcijama i radu na teškim terenima, već pokazuje i važnost sinergije između strukture robota i njegovih kontrolnih sistema. Robot je sposoban da u realnom vremenu ispravi greške u proceni koraka, što mu omogućava da efikasno prevaziđe izazove pri kretanju po merdevinama.

(Telegraf.rs)

Video: "Ovo treba da bude kuća košarke, ne alkohola, duvana i abrova": Čović progovorio o problemima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA