Zašto policija u Americi vuče Tesla automobile sa ulica? Razlog je neočekivano bizaran

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Tesla automobili su poznati po tome što su opremljeni kamerama i senzorima koji beleže sve što se dešava u njihovom okruženju, a poslednjih godina policija je počela da koristi te podatke za rešavanje slučajeva. Policija u Kaliforniji je otišla korak dalje i počela da vuče Tesla vozila kako bi pristupila snimcima sa mesta zločina, što je izazvalo brojne reakcije.

Prema izveštajima San Francisco Chronicle-a, policija u Ouklendu i drugim gradovima dobija naloge koji im omogućavaju da odnose Tesle parkirane u blizini mesta zločina. U nekim slučajevima, vozači daju saglasnost za pristup podacima, ali policija ponekad koristi sudske naloge da bez dozvole vlasnika odnese vozilo i preuzme potrebne dokaze.

U poslednja dva meseca, metoda vučenja Tesli korišćena je najmanje tri puta u Ouklendu, gde su policiji kamere na ovim automobilima pomogle u rešavanju slučajeva. U jednom od tih slučajeva, snimak sa obližnje Tesle pomogao je policiji da uhapsi dvojicu osumnjičenih za ubistvo, nakon što su snimci otkrili ključne trenutke pucnjave.

Ova praksa otvara pitanja o privatnosti, s obzirom na to da Teslini automobili postaju digitalni dokazi u policijskim istragama. Kina je već zabranila Tesle u blizini određenih vladinih zgrada iz straha da bi vozila mogla prikupljati poverljive podatke i slati ih u SAD. Takođe, prošle godine je otkriveno da su neki zaposleni u Tesli gledali i delili privatne video snimke korisnika iz zabave.

Policija u Ouklendu nije odmah odgovorila na zahteve za komentar, ali činjenica da su Tesle postale alat za prikupljanje dokaza u raznim krivičnim slučajevima, od krađa do napada iz mržnje, postavlja nova pitanja o granicama privatnosti u modernom svetu.

(Telegraf.rs)

Video: Mural Vasilija Micića na fasadi OŠ Jovan Cvijić na Karaburmi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA