Koje su bile ključne veštine Stiva Džobsa i Bila Gejtsa sa 18 godina? Ovo je pisalo u njihovom CV-ju

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Dva stara CV-ja, tada osamnaestogodišnjih Stiva Džobsa i Bila Gejtsa, ponovo su postali tema na društvenim mrežama. Ovi dokumenti, koji su se pojavili na platformi X, datiraju iz ranih faza karijera ovih tehnoloških vizionara i pružaju uvid u njihove tadašnje veštine i interese.

Stiv Džobs je već u 1973. godini smatrao elektroniku i tehnologiju svojom specijalnošću, što je jasno naglašeno u njegovom CV-u. Ova strast prema tehnologiji, koju je nasledio od svog očuha, Pola Džobsa, kasnije će ga odvesti ka osnivanju Apple-a i revolucionarnim proizvodima.

S druge strane, Bil Gejts je u svom CV-u iz 1974. godine istakao programiranje kao svoju specijalnost. On je naveo iskustvo sa različitim programskim jezicima kao što su FORTRAN, COBOL i BASIC, kao i poznavanje računara poput PDP-10, PDP-8 i CDC-6400. Gejts je takođe naveo platu od 35.000 dolara i pomenuo svoju saradnju sa Polom G. Alenom, koja je kasnije dovela do osnivanja Microsofta.

Džobsova karijera je dalje napredovala kroz osnivanje kompanija Apple Inc, NeXT i Pixar Animation Studios, nakon što je kupio računarsku diviziju od Džordža Lukasa. Uveo je proizvode kao što su Macintosh, Apple II, iMac, iPod, iPhone i iPad, koji su postavili nove standarde u industriji.

Iako je 1985. godine bio izbačen iz Apple-a, Džobs se vratio 1997. godine, preuzeo vođstvo i vratio kompaniju na vrh, pretvorivši je u jednu od najvrednijih na svetu. Džobs je preminuo 5. oktobra 2011. godine, iste godine kada je Apple postao najvrednija kompanija na svetu.

S druge strane, Bil Gejts je zajedno sa Polom Alenom 1975. godine osnovao Microsoft Corporation, koji je postao najveća softverska kompanija na svetu. Gejts je od malih nogu pokazivao interesovanje za programiranje, napisavši svoj prvi kod sa samo 13 godina. Danas su i Apple i Microsoft procenjeni na preko 3 biliona (engl. trilion) dolara.

Postojao je period kada su Džobs i Gejts bili žestoki rivali, a njihovi sukobi nisu bili tajna. Rivalstvo između njih je detaljno opisano u biografiji "Džobs" autora Valtera Ajsaksona.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    2. septembar 2024 | 13:58

    Бил Гејтс је успео САМО захваљујући МАМИНИМ везама у администрацији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA