Figure kaže da njihov novi robot može da komunicira sa ljudima i da uči iz svojih grešaka

 
N. M.
N. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Integracija sa OpenAI-jem omogućava Figure 02 robotu da komunicira sa ljudima putem ugrađenih zvučnika, kao i da interpretira vizuelne podatke koristeći sistem vizuelno-jezičkog modeliranja

Humanoidni roboti postaju sve češća pojava u promotivnim materijalima, ali kompanija Figure, koja je među najfinansiranijima u ovoj oblasti, ima ambiciozne planove za njihovu primenu u fabrikama. Ranije ove godine, Figure je objavio partnerstvo sa BMW-om kako bi njihovi roboti radili u proizvodnom pogonu u Spartanburgu, Južna Karolina. Dana 6. avgusta, Figure je prikazao svoj novi model, Figure 02, koji donosi napredak u komunikaciji i veštačkoj inteligenciji zahvaljujući saradnji sa OpenAI-jem.

Figure 02 se izdvaja po svom mat crnom izgledu i naprednim mogućnostima u poređenju sa prethodnim modelom. Njegove ruke sa pet prstiju sada pružaju 16 stepeni slobode i, kako kompanija tvrdi, imaju snagu ekvivalentnu ljudskoj.

U promotivnom videu, nekoliko ovih robota prikazano je kako rade u fabrici BMW-a, premeštajući delove automobila između mašina. Iako Figure tvrdi da novi robot može da se ispravi i uči na greškama, prikazani zadaci se ne razlikuju mnogo od onih koje je izvodio prethodni model, Figure 01.

Integracija sa OpenAI-jem omogućava Figure 02 robotu da komunicira sa ljudima putem ugrađenih zvučnika, kao i da interpretira vizuelne podatke koristeći sistem vizuelno-jezičkog modeliranja. Međutim, video nije prikazao komunikaciju robota sa ljudima. Ostala poboljšanja uključuju snažniju bateriju od 2,25 KWh, koja pruža do 7,5 sati rada, potpuno skrivene kablove, i tri puta veću procesorsku snagu u odnosu na prethodni model.

Iako Figure ima ambiciozne planove, uključujući viziju robota koji obavljaju teške poslove u fabrikama, pomažu u domaćinstvima i čak putuju u svemir, ostaje pitanje da li će ovi roboti zaista naći primenu u industriji. S obzirom na rastuću zabrinutost stručnjaka o preuveličanom hajpu oko veštačke inteligencije, Figure će morati da pruži konkretne rezultate kako bi opravdao očekivanja i uložena sredstva.

(Telegraf.rs)

Video: Zvezda trećim golom pečatirala pobedu na Banovom Brdu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA