Roboti sada igraju stoni tenis: Da li je DeepMind stvorio novog šampiona?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Video snimci pokazuju robota kako se uspešno prilagođava različitim stilovima igre, a u nekim trenucima čak i simulira ljudske pokrete dok odgovara na udarce

Google-ova kompanija DeepMind razvila je robota koji je u stanju da igra stoni tenis na nivou amaterskih igrača, pokazujući zavidne veštine. Ovaj robot može da odigra razne udarce, uključujući forhende, bekhende, pa čak i da odgovori na loptice koje dodirnu mrežu, sve sa velikom preciznošću.

Iako nije na nivou profesionalaca, robot je uspeo da pobedi amaterske protivnike u 13 od 29 mečeva, što je impresivan rezultat za sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Oni koji su igrali protiv robota izjavili su da je meč bio izazovan i zabavan, te da bi robot mogao da bude odličan partner za vežbanje.

Video snimci pokazuju robota kako se uspešno prilagođava različitim stilovima igre, a u nekim trenucima čak i simulira ljudske pokrete dok odgovara na udarce.

Panag Sanketi, inženjer koji je predvodio ovaj projekat, istakao je da su rezultati nadmašili očekivanja tima. "Pre nekoliko meseci, nismo bili sigurni da će robot moći da pobedi ljude koje nikada ranije nije sreo. Sistem nas je prijatno iznenadio", rekao je Sanketi.

DeepMind je obučio robota koristeći simulacije koje oponašaju stvarne fizičke zakonitosti stonog tenisa, a zatim su te veštine usavršavali kroz stvarne mečeve. Tokom igre, robot koristi kamere za praćenje loptice i pokreta protivnika, što mu pomaže da se prilagodi njihovom stilu igre.

Ipak, robot ima svoje slabosti. Teško mu je da vrati izuzetno brze udarce, loptice koje idu daleko od stola, kao i one sa jakim efektom, jer još uvek ne može precizno da meri rotaciju loptice. Tim iz DeepMind-a veruje da bi dalji razvoj algoritama mogao da poboljša ove aspekte igre.

Ovaj projekat, iako možda nema neposrednu praktičnu primenu, predstavlja značajan korak ka razvoju robota koji će moći da obavljaju složene zadatke u stvarnim okruženjima, kao što su domovi ili skladišta.

(Telegraf.rs)

Video: Bogdanović pevao čuveni hit Tome Zdravkovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA