Koliko strimova je potrebno nekom umetniku da zaradi koliko i CEO Spotify-ja Danijel Ek?

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Odgovor na ovo pitanje naglašava nejednakost u industriji muzike

Danijel Ek, izvršni direktor Spotify-ja, u poslednjih godinu dana je ostvario značajan profit prodajom akcija kompanije, kada je zaradio oko 345 miliona dolara kroz četiri odvojene transakcije. Ovo je navelo stručnjake da postave pitanje: koliko strimova bi bilo potrebno nekom umetniku da ostvari istu zaradu koristeći Spotify platformu? Odgovor na ovo pitanje naglašava nejednakost u industriji muzike.

Prema procenama, koristeći optimističnu stopu od 0,003 dolara po strimu, umetnik bi morao da sakupi neverovatnih 115 milijardi strimova u toku jedne godine da bi dostigao iznos koji je Ek zaradio. Ovaj broj strimova je daleko iznad onoga što je i najstrimovaniji umetnik na Spotify-ju, Drejk, postigao tokom svoje cele karijere, što dodatno ukazuje na ogromnu razliku između zarade umetnika i direktora.

Važno je napomenuti da Spotify ne isplaćuje umetnike po fiksnoj ceni po strimu, već koristi složenu formulu koja zavisi od dogovora sa izdavačima i umetnicima. Ovo znači da neki umetnici, poput Drejka ili Tejlor Svift, mogu dobiti više po strimu u poređenju sa drugim umetnicima, ali čak i u tim slučajevima, zarada ostaje daleko manja od Ekove.

Ova situacija se čini još nepravednijom kada se uzmu u obzir nedavne promene u Spotify-ju. Kompanija je uvela novi model isplate tantijema koji se očekuje da smanji zarade tekstopisaca za 150 miliona dolara u prvoj godini, dok je istovremeno podigla cene svojih usluga, što je doprinelo rekordnom profitu u drugom kvartalu ove godine.

Iako Danijel Ek možda nije najstrimovaniji umetnik na Spotify-ju, njegova zarada pokazuje ko je zaista "broj jedan" kada je u pitanju profit na ovoj platformi. Ovo postavlja ozbiljna pitanja o pravednosti i vrednovanju umetnika u digitalnoj muzičkoj industriji.

(Telegraf.rs)

Video: Reka Umnogat je nešto najlepše što smo videli do sada: Mesto koje ostavlja bez daha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA