Meta lovi velike zvezde za svoje nove AI projekte, ali neke kontroverze bi mogle da zakomplikuju stvari

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Skarlet Johanson nije među imenima koja Meta cilja, verovatno zbog nedavne kontroverze sa OpenAI-jem

Meta planira da angažuje poznate ličnosti kako bi unapredila svoje AI projekte. Kompanija nudi milionske ugovore poznatim ličnostima, uključujući Akvafinu, Kigana-Majkla Kija i Džudi Denč, za korišćenje njihovih glasova u obuci AI modela.

Meta se nada da će ovi dogovori biti finalizovani pre njihovog Connect 2024 događaja.

Skarlet Johanson nije među imenima koja Meta cilja, verovatno zbog nedavne kontroverze sa OpenAI-jem.

Iako je OpenAI negirao da je jedan od njihovih glasova baziran na njoj, situacija je očigledno otežala potencijalnu saradnju sa Metom.

Meta je već eksperimentisala sa tekstualnim AI četbotovima koji koriste ličnosti poznatih, ali rezultati nisu bili impresivni. Novi cilj je stvoriti četbotove sa glasovima poznatih, što bi moglo doneti nove mogućnosti i privući veći interes korisnika. Kompanija se suočava sa izazovima u pregovorima, jer poznate ličnosti i njihovi zastupnici žele da precizno definišu uslove korišćenja njihovih glasova.

Nedavni štrajkovi glumaca i pisaca, gde je uloga AI tehnologije bila značajna tema, dodatno komplikuju ove pregovore. Strah da bi AI mogao zameniti ljudski rad u industriji zabave prisutan je među umetnicima, ali postoji i mogućnost da sindikati osiguraju odgovarajuće naknade za svoje članove.

Meta nije jedina kompanija koja istražuje korišćenje glasova poznatih u AI četbotovima. Google takođe radi na razvoju sličnih tehnologija, omogućavajući korisnicima da prilagode ličnosti svojih četbotova. Slični projekti su već prisutni na platformama kao što je Character.ai, koja nudi prilagođene četbotove bazirane na poznatim i fiktivnim likovima.

Amazon je prethodno eksperimentisao sa dodavanjem glasova poznatih u svoju Alexa platformu, ali je sredinom 2023. godine odlučio da ukloni te glasove. Uprkos izazovima, kompanije veruju da postoji veliki potencijal u spajanju tehnologije i glasova poznatih. Meta i druge tehnološke kompanije nastavljaju da istražuju kako najbolje iskoristiti ovu kombinaciju za buduće AI projekte.

(Telegraf.rs/TechRadar)

Video: Ekskluzivno Novak Đoković stigao u Crnu Goru na zasluženi odmor

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA