Da li biste se usudili da vam robot popravi zub? Izvedena prva potpuno autonomna operacija na živom pacijentu

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Čak i Zakerbergov otac ulaže u revolucionarnog robot-stomatologa

Tehnološki napredak u oblasti veštačke inteligencije donosi značajne inovacije koje menjaju mnoge industrije, uključujući medicinu. Startap Perceptive je postigao istorijski uspeh jer je izvedena prva potpuno autonomna operacija na živom pacijentu uz pomoć robota.

Ovaj revolucionarni sistem kombinuje veštačku inteligenciju, 3D snimanje i robotiku kako bi izveo stomatološke zahvate. Perceptive tvrdi da robot-stomatolog može postaviti krunicu za samo 15 minuta, dok tradicionalne metode zahtevaju dve posete stomatologu od po najmanje sat vremena.

Robot koristi 3D volumetrijske podatke za dijagnozu i planiranje tretmana. Ručni intraoralni skener kompanije Perceptive koristi OCT tehnologiju za snimanje koje daje 3D slike ispod linije desni, kroz tečnosti i ispod površine zuba. Ova tehnologija detektuje karijes sa tačnošću od preko 90%, bez izlaganja pacijenta jonizujućem zračenju koje je prisutno u tipičnim rendgenskim snimanjima.

AI algoritmi Perceptive-a interpretiraju 3D podatke, pretvarajući ih u plan za operaciju. Automatski postupci ne samo da poboljšavaju kvalitet nege već omogućavaju stomatolozima da dijagnostikuju i tretiraju više pacijenata u kraćem vremenu, smanjujući potrebu za manuelnim radom i rizik od ljudske greške.

Investitori su prepoznali potencijal ove tehnologije, a Perceptive je prikupio 30 miliona dolara finansiranja, uključujući ulaganje dr Edvarda Zakerberga, oca Marka Zakerberga. Dr Zakerberg je izjavio da je robot-stomatolog dizajniran da sigurno obavlja zahvate čak i kada se pacijent mnogo pomera.

Iako je prva uspešna operacija izvedena u Kolumbiji, Perceptive još uvek mora da objavi recenziranu studiju kako bi mogao da aplicira za odobrenje američke Agencije za hranu i lekove (FDA). Prema rečima izvršnog direktora Perceptive-a, Krisa Cirijela, odobrenje FDA se očekuje za pet godina.

Ova inovacija predstavlja značajan korak ka budućnosti gde će potpuno automatizovani robotski stomatološki sistemi ubrzati procedure i smanjiti troškove, pružajući visokokvalitetnu negu širom sveta.

(Telegraf.rs/BGR)

Video: Robert zaprosio Ninu na odmoru na Lefkadi: Snimak zabeležila nepoznata žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA