Ilon Mask im dao sve, odmah su zagrizli udicu: Kako je vlasnik Tesle digao kompaniju u nebesa

 
N. M.
N. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mask je na vreme shvatio da prava konkurencija Tesli nisu druge kompanije koje proizvode električne automobile

Ilon Mask je 2014. godine napravio izuzetno hrabar potez kada je objavio da Tesla otvara sve svoje patente tako da i konkurencija može da ih koristi. Ovaj potez je naišao na osudu Volstrita, govorili su da je to glupo i da će uništiti Teslu. Međutim, vreme je pokazalo da je Mask bio u pravu i da je ovaj potez bio izuzetno strateški genijalan.

Mask je shvatio da prava konkurencija Tesli nisu druge kompanije koje proizvode električne automobile, već masovna proizvodnja vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. Otvaranjem svojih patenata, Mask je omogućio brži razvoj i širenje električnih vozila, čime je dugoročno smanjio dominaciju benzinskih automobila na tržištu.

Mask je kreirao takozvani "Patent Pledge" koji omogućava drugim kompanijama da koriste Tesla tehnologiju pod određenim uslovima. Kompanije koje žele da koriste Tesla tehnologiju moraju da se obavežu da neće tužiti Teslu za povredu patenta niti osporavati validnost Tesla patenata. Ovo je isto tako omogućilo Tesli da koristi tehnologiju tih kompanija bez straha od pravnih posledica, što je Tesli dalo veliku prednost u industriji.

Mask je rizikovao mnogo ovim potezom. Da ideja nije uspela, Tesla bi se suočila sa ozbiljnim pravnim i finansijskim problemima. Ako bi konkurencija iskoristila Tesla patente bez da se obaveže na uslove "Patent Pledge-a", Tesla bi izgubila svoju tehnološku prednost. Takođe, otvaranje patenata moglo je da znači da će konkurenti brže dostići Tesla u tehnološkom smislu, smanjujući Teslinu dominaciju na tržištu.

Ilon Mask je svojom odlukom da otvori Tesla patente omogućio brži razvoj tehnologije električnih automobila i postavio temelje za budućnost održivog transporta. Iako je u početku ovaj potez delovao rizično, dugoročno gledano pokazao se kao genijalan poslovni potez koji je Teslu učinio liderom u industriji.

Ovaj strateški potez Tesle pokazao je da otvorenost i saradnja mogu doneti značajne prednosti ne samo kompaniji već i celoj industriji, podstičući inovacije i ubrzavajući prelazak na održive izvore energije.

(Telegraf.rs)

Video: Pripreme u Parizu za najspektakularnije otvaranje Olimpijskih igara u istoriji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA