Izgleda jezivo, ali ima plemenit zadatak: Pogledajte šta ovaj robot pas sa bacačem plamena na leđima radi

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Robot koristi robotsku ruku opremljenu propan-bacačem kako bi precizno ciljano zagrejao centar biljke korova

Naučnici sa Univerziteta Teksas A&M razvili su inovativan pristup kontroli korova koristeći psa robota opremljenog bacačem plamena. Ovaj robot, nazvan Spot, koristi kratke mlazeve plamena da bi suzbio rast korova, pružajući ekološku alternativu herbicidima koji mogu štetiti okolini.

Robot koristi robotsku ruku opremljenu propan-bacačem kako bi precizno ciljano zagrejao centar biljke korova.

Cilj je da se korovi ne unište potpuno, već da se njihov rast zaustavi na nekoliko nedelja, omogućavajući usevima da dobiju prednost u borbi protiv korova, objašnjava Dežen Song, vođa istraživanja.

Tokom testiranja u polju pamuka, robot je pokazao visoku preciznost, uspevši da tretira korove sa tačnošću od 95 odsto. Ipak, trajanje baterije trenutno ograničava rad robota na oko 40 minuta, što istraživači planiraju da unaprede. Takođe, istražuju mogućnost opremanja robota uređajem za elektrošokove koji bi dodatno produžio period kontrole korova.

Stručnjaci ističu da su prethodne metode upotrebe plamena za suzbijanje korova bile manje precizne, što čini ovu tehnologiju posebno značajnom. Uspeh robota zavisiće od njegove sposobnosti da precizno cilja korove bez oštećenja useva, kaže Sajmon Pirsan sa Univerziteta u Linkolnu, piše New Scientist.

(Telegraf.rs)

Video: Ceca zaglavljena u koloni na granici: Izašla iz kola i uradila nešto što niko nije očekivao!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA