Kako naučnici koriste alate za merenje galaksija da prepoznaju AI deepfake fotografije

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Koristeći Gini koeficijent, alat koji se obično koristi za merenje raspodele svetlosti u galaksijama, tim je procenio uniformnost refleksija u očima

Istraživači sa Univerziteta Hal predstavili su inovativnu tehniku za otkrivanje deepfake slika, koristeći metode koje astronomi primenjuju za proučavanje galaksija. Ova nova metoda omogućava prepoznavanje lažnih slika kroz analizu refleksija svetlosti u očima.

Adejumoke Ovolabi, student master studija na Univerzitetu Hal, zajedno sa svojim mentorom dr Kevinom Pimblitom, profesorom astrofizike, razvio je ovu tehniku. Princip je jednostavan: kada su oči osvetljene istim izvorom svetlosti, refleksije u očnim jabučicama biće slične. AI generisane slike često nemaju konzistentne refleksije svetlosti, što je ključno za njihovo otkrivanje.

Ovolabi je uspela da razvije tehniku za automatsku detekciju refleksija u očima i analizu njihove sličnosti između leve i desne očne jabučice. Otkrili su da deepfake slike često pokazuju razlike u refleksijama između očiju.

Koristeći Gini koeficijent, alat koji se obično koristi za merenje raspodele svetlosti u galaksijama, tim je procenio uniformnost refleksija u očima. Gini vrednost bliža 0 ukazuje na ravnomerno raspoređenu svetlost, dok vrednost bliža 1 sugeriše koncentrisanu svetlost u jednom pikselu.

Iako je ova metoda pokazala značajan potencijal, istraživači upozoravaju da bi evolucija AI modela mogla da uključuje tačnije refleksije u očima, čineći ovu tehniku manje efikasnom u budućnosti. Takođe, metoda zahteva jasnu, blisku sliku očiju da bi bila uspešna. Pored toga, autentične fotografije mogu ponekad imati nekonzistentne refleksije zbog različitih uslova osvetljenja ili postprodukcije, što može dovesti do lažno pozitivnih rezultata.

Analiza refleksija u očima može biti koristan alat u kombinaciji sa drugim metodama za otkrivanje deepfake slika, kao što su analiza teksture kose, anatomije, detalja na koži i konzistentnosti pozadine. Iako nije savršena, ova metoda pruža osnovu za dalji razvoj alata za detekciju lažnih slika.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung u Parizu predstavio budućnost sklopivih uređaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA