Kako veštačka inteligencija pomaže najusamljenijoj biljci na svetu da pronađe partnera

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Cikade su, nakon 300 miliona godina na planeti, sada jedni od najugroženijih organizama. Povratak E. woodii sa ivice izumiranja bio bi veliki uspeh

Encephalartos woodii, poznata kao najusamljenija biljka na svetu, kroz napore naučnika koji se oslanjaju na dronove i veštačku inteligenciju, pokušava da pronađe partnera kako vrsta ne bi nestala. Ova biljka, članica cikada, najstarijih preživelih semenki na Zemlji, izumrla je u divljini, a poslednji preostali primerak pronađen je u šumi Ngoye u Južnoj Africi 1895. godine.

Iako nije potpuno izumrla zahvaljujući uzgoju u botaničkim baštama, svi preostali primerci E. woodii su muški, što znači da se vrsta ne može prirodno reprodukovati. Tim naučnika pokušava da obnovi populaciju putem prirodne reprodukcije, ali se suočavaju sa problemom jer do sada nije pronađen nijedan ženski primerak.

Da bi pomogli E. woodii, tim istraživača koristi dronove za pretragu šume Ngoye, koja nikada nije potpuno istražena. Dronovi su opremljeni multispektralnom kamerom koja može da snimi svetlost iz pet različitih talasnih dužina, što pomaže u prepoznavanju različitih biljaka i njihovih karakteristika. Međutim, sa 10.000 hektara šume za pretragu, tim je do sada pregledao samo 195 hektara, što je rezultiralo sa 15.780 slika.

Da bi analizirali ove slike, tim koristi veštačku inteligenciju. "Koristimo algoritam za prepoznavanje slike kako bismo prepoznali biljke po obliku. Generisali smo slike biljaka i stavili ih u različita ekološka okruženja kako bismo trenirali model da ih prepoznaje", objasnila je doktorka Laura Sinti koja vodi projekat.

Ako se ženski primerak ne pronađe ovim pristupom – do sada nije pronađen nijedan, iako je manje od 2 odsto šume pretraženo – istraživači istražuju mogućnost promene pola muške biljke.

"Bilo je izveštaja o promeni pola kod drugih vrsta cikada usled naglih promena u životnoj sredini, kao što su temperature, pa se nadamo da možemo indukovati promenu pola kod E. woodii", rekla je doktorka Sinti.

Cikade su, nakon 300 miliona godina na planeti, sada jedni od najugroženijih organizama. Povratak E. woodii sa ivice izumiranja bio bi veliki uspeh.

"Vrlo me je inspirisala priča o E. woodii, koja podseća na klasičnu priču o neuzvraćenoj ljubavi. Nadam se da negde postoji ženski primerak, na kraju krajeva, morao je postojati u nekom trenutku. Bilo bi neverovatno vratiti ovu biljku blizu izumiranja putem prirodne reprodukcije", zaključila je doktorka.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako se Nole sprema za Pariz na vrelom suncu Crne Gore

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA