Kako će NASA i SpaceX oboriti Međunarodnu svemirsku stanicu iz orbite kada konačno bude penzionisana

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

NASA je dodelila SpaceX-u ugovor vredan 843 miliona dolara za spuštanje stanice, najveće strukture ikada izgrađene van planete

SpaceX će koristiti moćnu kapsulu za uklanjanje Međunarodne svemirske stanice iz orbite kada dođe vreme za njeno povlačenje iz upotrebe. NASA i kompanija Ilona Maska su u sredu predstavili plan za spaljivanje stanice pri ponovnom ulasku u atmosferu, s ciljem da ostatke potopi u okean početkom 2031. godine.

NASA je dodelila SpaceX-u ugovor vredan 843 miliona dolara za spuštanje stanice, najveće strukture ikada izgrađene van planete.

Ovo su planirani koraci i izazovi:

Zašto se rešiti svemirske stanice?

Međunarodna svemirska stanica već pokazuje znake starenja. Prvi delovi su lansirani krajem 1998. godine, a astronauti su se uselili dve godine kasnije. Evropa i Japan su dodali svoje segmente, a Kanada je obezbedila robotske ruke. NASA procenjuje da će stanica trajati najmanje do 2030. godine. Plan je da privatne kompanije lansiraju sopstvene svemirske stanice do tada, a NASA bi bila jedan od mnogih korisnika. Ova strategija će omogućiti NASA-i da se fokusira na putovanja na Mesec i Mars.

Zašto je ne vratiti na Zemlju?

NASA je razmatrala demontažu svemirske stanice i vraćanje delova na Zemlju, ali je zaključeno da bi to bilo skupo i rizično za astronaute. Takođe, ne postoji svemirska letelica dovoljno velika da vrati sve delove. Još jedna opcija bila bi podizanje stanice na višu orbitu, ali je i ta ideja odbačena zbog logističkih problema i povećanog rizika od svemirskog otpada.

Kako će biti spuštena?

Posetiteljske letelice periodično podižu orbitu svemirske stanice na približno 420 kilometara visine. NASA planira bezbedan ponovni ulazak iznad udaljenog dela Južnog Pacifika ili Indijskog okeana, što znači da će lansirati letelicu koja će se priključiti stanici i usmeriti je prema okeanu.

SpaceX će koristiti običnu Dragon kapsulu, ali sa dodatnim modulom koji sadrži rekordnih 46 motora i više od 16.000 kilograma goriva. Ovaj modul će biti lansiran 1,5 godina pre planiranog uništenja stanice. Astronauti će biti na stanici dok se ona postepeno spušta. Šest meseci pre uništenja, posada će napustiti stanicu i vratiti se kući. Kada stanica bude na visini od oko 220 kilometara, Dragon će je spustiti u roku od četiri dana.

Da li je ovo već rađeno?

NASA-ina prva svemirska stanica, Skylab, pala je 1979. godine, a delovi su padali na Australiju i Pacifik. Rusija ima više iskustva sa spuštanjem svemirskih stanica. Mir je operisao 15 godina pre nego što je 2001. godine vođen do kontrolisanog ulaska u atmosferu iznad Pacifika.

Da li će nešto biti sačuvano?

NASA planira da vrati neke male predmete iz unutrašnjosti svemirske stanice za muzejske izložbe, kao što su brodsko zvono i dnevnici. Nažalost, veći delovi neće biti vraćeni.

(Telegraf.rs)

Video: Prvi snimci sa mesta likvidacije Albanca ubice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boky

    21. jul 2024 | 18:46

    843mil. dolara ???????? Za sta bre za nesto sto je na zemlji majci i nigde i nikada nije otislo dalje od njene povrsine osim ako nije u nekoj vodenoj sveri na zemlji , katastrofa od nonsensa uh .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA