Pravo iz Dine: Naučnici dizajnirali svemirsko odelo koje može da pretvori urin u vodu za piće

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Ovo odelo može omogućiti astronautima da obavljaju duge svemirske šetnje tokom predstojećih ekspedicija na Mesec

Naučnici su osmislili svemirsko odelo inspirisano naučnofantastičnim "stillsuits" odelima iz Dine, koje reciklira urin u pijaću vodu. Ovo odelo može omogućiti astronautima da obavljaju duge svemirske šetnje tokom predstojećih ekspedicija na Mesec.

Prototip odela prikuplja urin, prečišćava ga i vraća astronautu kroz cev za piće za samo pet minuta. Dizajnirano je sa ciljem da bude primenjeno u NASA-inom programu Artemis do kraja decenije.

Sofija Etlin, istraživačica sa Univerziteta Cornell, objasnila je da dizajn uključuje vakuumski kateter i sistem za osmozu koji obezbeđuje stalno snabdevanje pijaćom vodom. NASA planira primenu ovog odela u misiji Artemis III 2026. godine, koja ima za cilj sletanje posade na južni pol Meseca.

Trenutno, astronauti imaju samo jedan litar vode u svojim vrećicama za piće unutar odela, što nije dovoljno za duge svemirske šetnje. Nova tehnologija rešava ovaj problem, obezbeđujući dovoljne količine vode čak i u hitnim slučajevima.

Sistem koristi osmozu za prečišćavanje urina, sa efikasnošću od 87%, a proces traje samo pet minuta. Planirano je testiranje sistema u simuliranim uslovima mikrogravitacije pre njegove primene na stvarnim misijama.

(Telegraf.rs)

Video: Dovođenje Belivuka i ekipe na suđenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA