Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ovo Optimus Prime održava železničke linije? Može da drži četku za farbanje ili koristi motornu testeru

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa vertikalnim dometom od 12 metara, mašina može da koristi različite dodatke za svoje ruke za nošenje predmeta teških do 40 kilograma, da drži četku za farbanje ili koristi motornu testeru

  • 0

Japan je predstavio ogromnog humanoidnog robota za održavanje železničkih linija.

Robot podseća na ogromnog, robota iz naučne fantastike iz 1980-ih, gotovo kao čuveni Optimus Prime iz Transformersa.

Počevši od ovog meseca, velika mašina sa ogromnim rukama i grubom, nesrazmerno malom glavom, koji može da se vozi po šinama, biće korišćena za radove na održavanju mreže kompanije.

Njegov operater sedi u kokpitu kamiona, "gleda" kroz robotove oči preko kamera i daljinski upravlja njegovim moćnim udovima i rukama.

Sa vertikalnim dometom od 12 metara, mašina može da koristi različite dodatke za svoje ruke za nošenje predmeta teških do 40 kilograma, da drži četku za farbanje ili koristi motornu testeru.

Za sada će primarni zadatak robota biti orezivanje grana duž šina i farbanje metalnih okvira koji drže kablove iznad vozova, saopštila je kompanija.

Tehnologija će pomoći da se popuni nedostatak radnika u Japana, koja je sve starija nacija, kao i da se smanje nesreće poput pada radnika sa visokih mesta ili strujnih udara, saopštila je kompanija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Promocija medalja za Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima 2024.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA