≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici napravili lice robota od ljudske kože: Da li vam je ovaj osmeh jeziv ili simpatičan?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sloj kože je funkcionalan i ima prirodne izraze lica

  • 1

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju predstavili su robota sa licem od laboratorijski uzgojene, samoisceljujuće ljudske kože. Ovo revolucionarno otkriće moglo bi jednog dana biti korisno, između ostalog, u obuci plastičnih hirurga, navodi se u saopštenju kojim je najavljen ovaj napredak.

U studiji objavljenoj u časopisu Cell Reports Physical Science, istraživači su koristili žive ćelije za kreiranje veštačke kože u laboratoriji, rezultirajući trodimenzionalnim modelom lica i dvodimenzionalnim robotskim kožnim slojem. Naučnici su imitirali ljudske ligamente kože koji su pretežno sastavljeni od kolagena i elastina, sa sitnim vezivnim tkivima koja pričvršćuju kožu za osnovna tkiva.

Ovaj proces omogućio je da sloj kože postane funkcionalan i omogući prirodne izraze lica. "Imitiranjem struktura ligamenata ljudske kože i korišćenjem specijalno napravljenih V-oblika perforacija u čvrstim materijalima, pronašli smo način da povežemo kožu sa složenim strukturama", izjavio je glavni autor studije, Šoji Takeuči sa Univerziteta u Tokiju.

Prirodna fleksibilnost kože i snažna metoda vezivanja znače da koža može da se kreće zajedno sa mehaničkim komponentama robota bez cepanja ili odvajanja. Takeuči je takođe istakao da je istraživanje otkrilo nove izazove za naučnike. "Verujemo da se kreiranjem deblje i realističnije kože, koja uključuje znojne žlezde, lojne žlezde, pore, krvne sudove, masno tkivo i nerve, može postići veći nivo realizma."

Takeuči, koji je pionir u oblasti biohibridne robotike, gde se biologija i mehaničko inženjerstvo susreću, dodao je da je pokretanje ljudskih izraza još jedan važan izazov. "Naravno, pokret je takođe ključni faktor, ne samo materijal, pa je drugi važan izazov kreiranje ljudskih izraza integracijom sofisticiranih aktuatora, odnosno mišića, unutar robota."

(Telegraf.rs)

Video: Veljković nije hteo da otkrije šta im je Piksi rekao u svlačionici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA