Razočarenje! Japanski milijarder otkazao let oko Meseca: "Teška srca..."

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Misija je trebalo da bude još prošle godine, a na spisku putnika nalazilo se osam poznatih ličnosti

Japanski milijarder Jusaku Maezava otkazao je svoju misiju "Dragi Mesec", koja je trebalo da bude prvi privatni let oko Meseca, objavljeno je danas.

Tim je prvobitno imao za cilj da obavi let oko Meseca sa poznatim ličnostima do kraja prošle godine, ali je to postalo "neizvodljivo", navodi se u saopštenju misije na njihovoj veb stranici.

"Bez jasne izvesnosti rasporeda u bliskoj budućnosti, Maezava je teška srca doneo neizbežnu odluku za otkazivanje projekta", rečeno je.

"Svima koji su podržali ovaj projekat i radovali se ovom poduhvatu, iskreno cenimo to i izvinjavamo se zbog ovakvog ishoda", dodaje se.

U posebnom postu na veb stranici misije, Maezava je sugerisao da je uzrok otkazivanja bila neizvesnost oko razvoja projekta, rekavši da je potpisao ugovor 2018. na osnovu pretpostavke da će lansiranje biti do kraja 2023 prenosi Rojters.

"To je razvojni projekat tako da to je ono što jeste, ali još uvek je neizvesno kada će Starship moći da se lansira", rekao je Maezava.

"Ne mogu da planiram svoju budućnost u ovoj situaciji i osećam se užasno zbog toga što članovi posade čekaju duže, otuda i teška odluka da otkažem u ovom trenutku".

Jusaku je trebalo da leti u svemirskoj letelici kompanije "SpaceX" američkog milijardera Ilona Maska.

Inače Maezeva je osnivač onlajn prodavnice odeće "Zozo Inc".

(Telegraf.rs)

Video: Virgin Galactic probni let

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA