Šta je HDR10+ standard?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ova tehnologija nije automatski aktivirana; potrebno je da sadržaj koji gledate podržava HDR kako bi do izražaja došli svi njeni potencijali

HDR10+ je inovativni standard u svetu televizora koji obećava da unapredi vaše iskustvo gledanja uz pomoć dinamičnijih i živopisnijih boja.

Evo šta to znači za vašu sledeću kupovinu televizora.

Visoki dinamički opseg, ili HDR, omogućava televizorima da prikažu širi spektar boja i svetlosnih nivoa, što rezultira tamnijim crnim i svetlijim belim tonovima. Za aktiviranje HDR-a, neophodan je sadržaj koji podržava ovu tehnologiju. 

Razlike između HDR10 i HDR10+

Standard HDR10 koristi statičke metapodatke koji se primenjuju na celokupni video sadržaj, dok HDR10+ koristi dinamičke metapodatke koji se prilagođavaju za svaku scenu ili kadar zasebno. Ova ključna unapređenja omogućavaju preciznije prilagođavanje slike u realnom vremenu, poboljšavajući detalje u tamnim i svetlim delovima slike.

Tehničke prednosti HDR10+ u odnosu na Dolby Vision

Iako Dolby Vision podržava veći maksimalni nivo svetlosti od 10,000 nita (nits) i dublju boju od 12-bitova, HDR10+ pruža slične prednosti sa manje tehničkih zahteva i bez potrebe za licenciranjem, čineći ga pristupačnijim izborom za proizvođače i korisnike. HDR10+ podržava do 4,000 nita, što je više nego dovoljno za trenutne standarde televizora.

Kako gledati sadržaj u HDR10+ formatu?

Za uživanje u HDR10+ sadržaju potrebni su televizor, plejer i sadržaj koji podržavaju ovaj standard. Televizori poput Samsungovih modela od 2017. godine, kao i neki modeli Panasonic, TCL podržavaju HDR10+. Takođe, neki Blu-ray plejeri i najnoviji modeli Android telefona podržavaju ovaj format. Pored toga, neki od glavnih streaming servisa, kao što je Amazon Prime Video, već nude sadržaj u ovom formatu.

Budućnost HDR10+ tehnologije

HDR10+ postaje sve prisutniji i predstavlja konkurenciju Dolby Vision tehnologiji, posebno zbog svoje dostupnosti i otvorenosti. Prednost HDR10+ je u tome što je kompatibilan sa trenutnom tehnologijom i ne zahteva dodatne troškove, što ga čini idealnim izborom za široku primenu.

HDR10+ predstavlja izuzetno važan korak napred u evoluciji tehnologija za prikaz slike na televizorima. Sa svojim dinamičkim metapodacima i većom dostupnošću, HDR10+ nudi naprednu tehnologiju koja je pristupačna širokom spektru korisnika, obećavajući bogatiju i detaljniju sliku bez dodatnih troškova.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA