≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raketa SpaceX poletela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Među putnicima su astronauti iz Saudijske Arabije, američki biznismen i drugi

  • 0
Raketa Space x lansiranje Foto: Tanjug/AP

Raketa američke svemirske kompanije Space X poletela je kasno sinoć oko 23.37 ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), kada su se stvorile povoljne vremenske prilike za uzletanje.

Među putnicima su prvi astronauti iz Saudijske Arabije posle više decenija, kao i biznismen iz američke savezne države Tenesi, koji ima svoj trkački automobilski tim, preneo je AP.

Njih predvodi penzionisani astronaut NASA, sada radnik kompanije SpaceX, koji je organizovao desetodnevni put. Ovo je drugi čarter let koji je organizovala kompanija Axiom Space iz Hjustona.

Kompanija nije navela koliko koštaju karte do ISS, a prethodno je objavljeno da je cena jednog mesta u raketi 55 miliona dolara.

Falcon raketa je lansirana iz Svemirskog centra Kenedi, a sa tog mesta se prvi astronaut iz Saudijske Arabije, princ Sultan bin Salman Al Saud, otisnuo u svemir 1985. godine.

Ovog puta arapsku zemlju predstavlja Rajana Barnavi, naučnica koja istražuje matične ćelije. Ona je postala prva žena iz Saudijske Arabije u svemiru, a sa njom je i pilot borbenog aviona saudijskog vazduhoplovstva Ali al Karni.

Ostatak posade čine ljubitelj sportskih automobila Džon Šofner i Pegi Vitson, koja drži američki rekord od 665 dana provedenih u svemiru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA