Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski kosmonauti će biti na Međunarodnoj svemirskoj stanici do 2028. godine, kaže NASA

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šef NASA-e je rekao da je saradnja na svemirskoj stanici veoma profesionalna i da nema nikakvih problema, kao i da očekuje da će se to nastaviti do kraja decenije kada će deorbitirati svemirsku stanicu

  • 5
Ruski kosmonauti Foto: Tanjug/AP

Delovalo je kao da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti malo manje "međunarodna", kada je šef ruske svemirske agencije prošle godine sugerisao da će Rusija prestati da šalje kosmonaute na orbitalnu ispostavu "posle 2024. godine".

Međutim, NASA je juče objavila da je Rusija pristala da podrži nastavak operacija ISS-a do 2028. godine, dok su se druge zemlje, među kojima su SAD, Japan, Kanada i zemlje članice Evropske svemirske agencije, obavezale do 2030. godine.

Sporazum znači da će ISS, osim ako ne dođe do nekih većih problema, imati kosmonaute praktično do kraja - ISS će biti rastavljen 2031. godine, piše Digital Trends.

Šef NASA-e je rekao da je saradnja na svemirskoj stanici veoma profesionalna i da nema nikakvih problema, kao i da očekuje da će se to nastaviti do kraja decenije kada će deorbitirati svemirsku stanicu.

Osim što je dobra vest za međunarodnu saradnju, vest je takođe dobra za operacije ISS-a jer utire put za nastavak korišćenja ruske letelice Sojuz za slanje posade i tereta na ISS. Bez toga, stanica bi morala da se oslanja isključivo na SpaceX za takve misije.

Izgradnja ISS-a počela je 1998. godine, a posade su tu počele da borave od 2000. godine. Do danas je objekat, koji kruži oko 250 milja iznad Zemlje, posetilo 266 osoba iz 20 zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. april 2023 | 20:48

    ТАКО се то ради - могу да причају шта хоће, али кад загусти... дај Русе...

  • M.K.

    28. april 2023 | 17:21

    ❤! 󾓬💫🎇✨✨🎆

  • rade

    29. april 2023 | 09:32

    ravna glava,ravna i zemlja🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA