Ako odgonetnete ove drevne tekstove, dobićete 250.000 dolara

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Erupcija je možda sakrila ove drevne tekstove od ostatka čovečanstva, ali ih je i sačuvala tako da bi moderna tehnologija mogla da otkrije ono što je napisano

Bivši izvršni direktor GitHub-a Net Fridmen pomaže u finansiranju nagrada od 250.000 dolara koje imaju za cilj da vide da li neko može da koristi mašinsko učenje i kompjuterski vid da bi "dešifrovao" svitke papirusa koji su pre skoro 2.000 godina ostali zatrpani nakon smrtonosne erupcije Vezuva. 

Erupcija je možda sakrila ove drevne tekstove od ostatka čovečanstva, ali ih je i sačuvala tako da bi moderna tehnologija mogla da otkrije ono što je napisano.

Erupcija je zaklonila tekst u svicima, ali ih je i sačuvala tako da bi moderna tehnologija mogla da otkrije ono što je napisano.

Svici, poznati kao herkulanski papirusi, bili su deo biblioteke u vili koju je nekada posedovao tast Julija Cezara. Vilu, zakopanu 79. godine nove ere, otkrio je farmer 1750. godine, ali su mnogi svici uništeni ranim pokušajima da se otvore i dekodiraju.

Fridman i ko-sponzor Danijel Gros finansiraju nagrade od 250.000 dolara, a 50.000 dolara ide pojedincima ili timovima koji mogu da otkriju mastilo sa rendgenskih snimaka dokumenta.

Još 150.000 dolara biće podeljeno među onima koji budu u stanju da pročitaju najmanje četiri odvojena pasusa od najmanje 140 karaktera.

Fridman je rekao da su istraživači nedavno dokazali da mašinsko učenje može pomoći u prepoznavanju mastila u fragmentima papirusa, te on veruje da je tehnologija dorasla izazovu.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA