≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Laseri otkrili ogromnu, zaboravljenu majansku građevinu skrivenu ispod gvatemalske prašume

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sada možemo da vidimo ceo pejzaž regiona Maja u ovom delu Gvatemale", rekao je jedan od istraživača

  • 0
gvatemala, maje, pleme Foto: Pixabay

Geolozi u severnoj Gvatemali otkrili su ogromnu lokaciju Maja koja se prostire na oko 650 kvadratnih milja (1.700 kvadratnih kilometara) i datira iz srednjeg i kasnog pretklasičnog perioda (otprilike 1000. pre nove ere do 250. pre nove ere) piše livescience.

Nalazi su rezultat istraživanja iz vazduha koje su istraživači sproveli putem aviona koristeći tehologiju LIDAR (detekcija svetlosti i dometa).

Tehnologija je posebno korisna u oblastima kao što su prašume u Gvatemalskom kraškom basenu Mirador-Calakmul, gde laseri mogu da prodru kroz guste krošnje drveća.

Koristeći podatke iz skeniranja, tim je identifikovao više od 1.000 naselja u regionu, koja su međusobno povezana sa 160 kilometara nasipa koje su Maje verovatno prešle peške.

Takođe su otkrili ostatke nekoliko velikih platformi i piramida, zajedno sa kanalima i rezervoarima koji se koriste za sakupljanje vode, navodi se u studiji koja je objavljena u maju.

Podaci sa lidara pokazali su "prvi put oblast koja je politički i ekonomski integrisana i nikada ranije viđena na drugim mestima na zapadnoj hemisferi", rekao je koautor studije Karlos Morales-Agilar

"Sada možemo da vidimo ceo pejzaž regiona Maja u ovom delu Gvatemale", rekao je on.

Ali zašto je ovo područje bilo interesantno za Maje?

"Naselile su se u ovom regionu jer su imale pravu mešavinu visoravni za naseljavanje i nizina za poljoprivredu. Visoravni su predstavljale izvor za krečnjak, njihov primarni građevinski materijal i suvu zemlju za život. Nizije su uglavnom sezonske močvare koji je obezbedio prostor za močvarnu poljoprivredu, kao i zemljište bogato organskim sastojcima za korišćenje u terasastoj poljoprivredi", navodi se.

Istraživači se nadaju da će im tehnologija lidara pomoći da istraže delove Gvatemale koji su vekovima ostali misterija.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA