Ovim laserima ogromne snage mogli bismo da kontrolišemo gromove: Naučnici uspešno sproveli test

Tehnologija bi mogla da zaštiti raketne lansirne rampe i elektrane

  • 0

Iako je opšte poznato da gromobran može da vas zaštiti od udara groma, njihov kratki domet i fiksni dizajn ih čine neefikasnim za zaštitu velikih površina.

Tehnologija je možda dovoljno napredovala da ih zameni u nekim situacijama navodi Engadget.

Evropski istraživači uspešno su testirali sistem koji koristi veoma snažan laser da usmeri grom ka gvozdenoj šipki visokoj skoro osam metara.

Sistem nije ograničen svojom fizičkom visinom i može da pokrije mnogo šire oblasti, u ovom slučaju 179 metara, dok prodire u oblake i maglu.

Dizajn jonizuje molekule azota i kiseonika, oslobađajući elektrone i stvarajući plazmu koja sprovodi električnu energiju. U testu, sprovedenom između juna i septembra 2021 .godine, grom je pratio snop blizu 60 metara pre nego što je udario u šipku.

Ipak, može proći još dosta vremena pre nego što sistem počne da se koristi van eksperimenta. Jedan od istraživača iz Glazgova, koji nije učestvovao u ovom istraživanju, rekao je da laser u eksperimentu košta oko 2.17 milijardi dolara.

Takođe, istraživači nastoje da prošire pokrivenost gromobrana od 10 metara na površinu od 500 metara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA