Ključni trag za otkrivanje porekla života možda je pao "na prag" jedne britanske porodice

 
 ≫ 
  • 1

Ko može da kaže da ovakvi meteoriti ne pokreću život u drugim delovima univerzuma?

Kada je pre nekoliko godina meteorit udario u prilaz porodičnoj kući u Engleskoj, naučnici su se trudili da ga pokupe što je pre moguće. Meteorit Winchcombe, već je bio predmet najmanje jedne studije koja je otkrila da sadrži vodu sličnu Zemljinoj.

Ali najnovija studija, objavljena u časopisu Science Advances, dovela je do još jednog fascinantnog otkrića: organske materije unutar meteorita koje su osnovni građevinski blokovi potrebni za postojanje života.

Pod organskom materijom podrazumevamo molekule i jedinjenja neophodna za život na bazi ugljenika, koji se mogu formirati kroz neorganske procese.

U ovom slučaju, istraživači su pronašli rastvorljive proteinske aminokiseline za koje veruju da su nastale kada je meteorit još uvek bio deo velikog matičnog asteroida koji je sadržao tečnu vodu - primamljiv trag u tekućoj zagonetki za otkrivanje porekla života.

Ovo nije prvi meteorit koji sadrži aminokiseline, ali meteorit i okolnosti u kojima je pronađen čine ga posebno vrednim slučajem, pre svega zato što naučnici mogu biti sigurni da ono što su pronašli unutra dolazi iz svemira, a ne sa Zemlje.

Zahvaljujući stotinama svedoka, Winchcombe je pronađen u roku od 12 sati, spasavajući ga od bilo kakve "kopnene kontaminacije". U stvari, to je "najmanje zemaljski modifikovan" asteroid ovog tipa koji je do sada pronađen, prema studiji, piše Futurism.

Prisustvo aminokiselina u meteoritu ima neke fascinantne implikacije na to kako se život pojavio, posebno na našoj planeti. Ako su meteoriti u našem Sunčevom sistemu ili blizu njega zaista doneli vodu na Zemlju, oni su takođe mogli da isporuče te građevinske blokove života.

I ko može da kaže da ovakvi meteoriti ne pokreću život u drugim delovima univerzuma?

Video: Sovilj: U ovoj situaciji za Pirot bi bilo vrlo povoljno da bude vetar umerenog ili jakog intenziteta

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    17. januar 2023 | 01:37

    Јел то код ових... што су настали од мајмуна...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA