NASA zabrinuta: Kina bi mogla da zauzme teritoriju na Mesecu ako pobedi u novoj "svemirskoj trci"

Poznato je da NASA planira da ponovo pošalje astronaute na površinu Meseca, a to je i cilj Kine

  • 1

Prvi čovek NASA-e kaže da su Sjedinjene Američke Države u novoj svemirskoj trci sa Kinom i upozorio je da bi pobeda Kine mogla da dovede do toga da zemlja tvrdi da "poseduje" ogromne delove Meseca.

Bil Nelson, bivši astronaut i senator Floride, rekao je za Politico da je sasvim moguće da bi Kina mogla da "ogradi" oblasti bogate resursima na površini Meseca ako prva tamo uspostavi prisustvo, kao i da bi mogla da pokuša da blokira SAD i druge zemlje u uspostavljanju lunarnih baza i obavljanju drugih aktivnosti.

Poznato je da NASA planira da ponovo pošalje astronaute na površinu Meseca, a to je i cilj Kine.

"Mi smo u svemirskoj trci. Istina je da treba da pazimo da ne dođu do mesta na Mesecu pod maskom naučnog istraživanja. To nije van sfere mogućnosti, oni nam mogu reći da klonite se, da su tamo i da je to njihova teritorija", rekao je Nelson.

Kinesko prisustvo u svemiru značajno se povećalo u poslednjih nekoliko godina, a 2019. postala je prva zemlja koja je počela da istražuje tamnu stranu Meseca svojom sondom Chang'e-4.

Nakon što je skoro 50 godina bio gotovo netaknut, Mesec je ponovo postao veoma atraktivna "meta" za Kinu i SAD. Veruje se da bi baza na površini Meseca služila kao "odskočna daska" za istraživanja i naučne misije dalje u Sunčev sistem, posebno Mars.

Cilj NASA-inog programa Artemis je da vrati ljude na Mesec do 2024. godine i uspostavi održivo ljudsko prisustvo na površini Meseca koje bi omogućilo astronautima da je redovno posećuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. januar 2023 | 08:32

    AMERI IMAJU VEC 5 DECENIJA BAZU NA MESECU ALI SE BOJE DOLASKA KINEZA STO JE NEIZBEZNO OBZIROM NA NJIHOV VRTOGLAVI RAZVOJ !!!! KO JE JOS NA MESECU IZ NASE GALAKSIJE ILI PARALELNOG SVETA O TOME SE CUTI !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA