Misteriozni svemirski avion X-37B vratio se na Zemlju nakon više od dve godine u orbiti

 
 ≫ 
  • 0

Misteriozni svemirski avion američkih svemirskih snaga X-37B vratio se na Zemlju nakon što je u orbiti proveo rekordnih 908 dana

X-37B je prošlog vikenda sleteo u svemirski centar Kenedi, uspešno završivši svoju šestu misiju. Američka svemirska agencija NASA nije otkrila detalje o tome šta ovaj svemirski avion zapravo radi u svemiru, ali je potvrđeno da je u oktobru 2021. godine isporučio satelit FalconSat-8 koji je razvila Američka vazduhoplovna akademija.

Ovaj mali satelit nosio je pet eksperimenata i još je u orbiti. Deo toga je i fotonaponski radio-frekventni antenski modul dizajniran da pretvara sunčeve zrake u mikrotalasnu energiju i prenosi energiju na Zemlju, prenosi Klix.ba.

Svemirski avion koji je proizveo Boeing izgleda kao manja verzija NASA-inog spejs šatla, a prvi put je poleteo 2010. godine. Do sada svet nije mnogo saznao o njegovoj nameni. Pre ove misije, X-37B je preneo mali broj satelita u svemir i vratio se na Zemlju 2019. nakon 780 dana u orbiti.

Neki od eksperimenata su uključivali izlaganje semena svemirskim uslovima kako bi se prikupile informacije o uzgoju useva za buduće međuplanetarne misije i uspostavljanje naseljenih baza u svemiru.

Drugi eksperiment se odnosio na dejstvo svemirskog zračenja na različite materijale, nakon čega je NASA vršila poređenje sa materijalima na Zemlji.

"Od prvog lansiranja X-37B je oborio niz rekorda i pružio našoj naciji neuporedivu priliku da brzo testira i integriše nove svemirske tehnologije", rekao je Džim Čilton, potpredsednik Boeing Space and Launch kompanije.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA