Više nije fikcija: Održana prva trka letećih automobila

 
 ≫ 
  • 0

Može da razvije ubrzanje od 0-100 km/h za samo 2,8 sekundi

Od Džetsona do Harija Potera, leteći automobili su godinama glavna karakteristika naučnofantastičnih blokbastera. Ali, futuristička vozila su veoma realistična danas, gde se pojedini čak i utrkuju na nebu prenosi Daily mail.

Ove nedelje, dva leteća trkačka automobila na daljinsko upravljanje takmičila su se u trci iznad Adelejda po prvi put, u okviru serije Airspeeder.

Piloti Zepatali Volš i Fabio Tišer su se međusobno susreli na nebu, upravljajući letećim automobilima udaljenim tri metra od zemlje.

Iako je ova trka bila bez posade, Airspeeder kaže da ima za cilj da se trka sa letećim automobilima sa pilotima u njima do 2024.

Kako izgledaju ovi automobili?

Leteći automobili napravljeni su od karbonskih vlakana i pokreće ga mašina koja proizvodi 320 kW,otprilike ista snaga kao kod Audija SQ7.

Svaki od automobila može da ponese više od 80 kilograma, što znači da će u budućnosti piloti moći da sede unutra.

Što se tiče ubrzanja, leteći automobil može da ubrza od 0-100 km/h za samo 2,8 sekundi, dok je vozilo takođe u stanju da se popne na visinu od 500 metara.

- Kao piloti, razvijali smo ovaj sport iza kulisa tokom stotina sati rada na simulatoru, inženjeringu i testiranju i kroz ovaj proces smo bili ujedinjeni kao grupa pilota u jednom zajedničkom cilju – da isporučimo ovu istorijsku prvu trku - rekao je Volš.

- Čim su se svetla upalila zeleno, postali smo trkači koji se takmiče za mesto u istoriji ovog sporta i letećih automobila kao dolazeće transportne revolucije - dodaje.

Upravo, Volš je i odneo ovu pobedu, a kako kaže "ne može biti ponosniji".

Video: Spolja automobil, iznutra čamac: Ford mustang iz 1967. koristan po reci

(Telegraf.rs)

Video: HONOR Magic V3 je preklopni telefon koji ne pravi kompromise

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA