Plati pa se brčkaj: Ova država koristi veštačku inteligenciju da locira i kazni "divlje" bazene

 
 ≫ 
  • 1

Plan je da se veštačka inteligencija iskoristi kako bi se prvo analizirala sva gradska i prigradska jezgra širom Francuske

Vlada države Francuske uspela je da ostvari “profit” od skoro 10 miliona dolara nakon što je, posredstvom mašinskog učenja i veštačke inteligencije, uspela da detektuje veliki broj neprijavljenih bazena.

Naime, u Francuskoj se porez na imovinu plaća u odnosu na procenjenu vrednost vašeg poseda, a vlasnici koji nisu prijavili svoje bazene su potencijalno od države sakrili na stotine evra u porezima na godišnjem nivou.

Prema poslednjim procenama, u Francuskoj se nalazi oko 3,2 miliona privatnih bazena, a izgradnja istih je dodatno ubrzana pandemijom. Međutim, ogroman broj ovih privatnih bazena nije prijavljen državi, pa tamošnja vlada sada očigledno želi da naplati ono što joj pripada.

Kako to Francuzi rade?

Projekat za detekciju neprijavljenih privatnih bazena otpočeo je prošlog oktobra partnerstvom IT firme Capgemini i kompanije Google sa ciljem analiziranja javno dostupnih fotografija koje je prikupio Nacionalni instituti za geografiju i informacije o šumarstvu.

Razvijen je softver koji za cilj ima detekciju bazena koji dobijene informacije upoređuje sa registrima o plaćenim porezima i ličnoj imovini, piše The Verge.

U ovom trenutku celokupan projekat je ograničenog opsega, pa je analizirano samo 96 gradskih regiona Francuske. Međutim, samo unutar ovog ograničenog dela države uočeno je čak 20.356 neprijavljenih bazena.

Kako navodi francuska kancelarija za poreze, odnosno “Le Fisc”, plan je da se veštačka inteligencija iskoristi kako bi se prvo analizirala sva gradska i prigradska jezgra širom Francuske, a očekivani dobitak za državnu kasu kroz neplaćene poreze iznosio bih oko 40 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    1. septembar 2022 | 13:34

    To je taj zapad...naplacuju sto imam svoj bazen ,da se to uvede u Srbiju bili bi lopovska drzava ali posto je to zapad onda je ok..kod nas ovoga nema ali ima akciza na gorivo ,tako da obrni okreni drzava mora da uzima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA