Potvrđen ogroman proboj u nuklearnoj fuziji: Kalifornijski tim je postigao paljenje

 
 ≫ 
  • 2

Veliki proboj u nuklearnoj fuziji potvrđen je godinu dana nakon što je postignut u laboratoriji u Kaliforniji

Istraživači u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor (LLNL), odnosno u National Ignition Facility (NIF) zabeležili su prvi slučaj paljenja 8. avgusta 2021. godine, čiji su rezultati sada objavljeni u tri recenzirana rada.

Nuklearna fuzija je proces koji pokreće Sunce i druge zvezde: teški atomi vodonika se sudaraju sa dovoljnom silom da se stapaju zajedno da formiraju atom helijuma, oslobađajući velike količine energije kao nusproizvod.

Jednom kada se vodonična plazma "zapali", reakcija fuzije postaje samoodrživa, pri čemu same fuzije proizvode dovoljno snage da održe temperaturu bez spoljnog grejanja.

Paljenje tokom reakcije fuzije u suštini znači da je sama reakcija proizvela dovoljno energije da bude samoodrživa, što bi bilo neophodno u upotrebi fuzije za generisanje električne energije.

Ako bismo mogli da iskoristimo ovu reakciju za proizvodnju električne energije, to bi bio jedan od najefikasnijih i najmanje zagađujućih izvora energije. Ne bi bila potrebna nikakva fosilna goriva jer bi jedino gorivo bio vodonik, a jedini nusproizvod bio bi helijum, koji koristimo u industriji i koji nam zapravo nedostaje.

Problem sa energijom fuzije u ovom trenutku je taj što nemamo tehničke mogućnosti da iskoristimo ovu moć. Naučnici iz celog sveta trenutno rade na rešavanju ovih problema.

U ovom najnovijem proboju, istraživači su zabeležili energetski prinos veći od 1,3 megadžula (MJ) tokom samo nekoliko nanosekundi. Za referencu, jedan MJ je kinetička energija mase od jedne tone koja se kreće brzinom od 100 mph.

"Ovo je veliki naučni napredak u istraživanju fuzije, koji potvrđuje da je paljenje fuzije u laboratoriji moguće u NIF-u", rekao je Omar Hurikejn, glavni naučnik za LLNL-ov program fuzije u inercijskom zatvaranju.

"Postizanje uslova potrebnih za paljenje je dugogodišnji cilj za sva istraživanja fuzije", dodao je on.

U eksperimentima izvedenim da bi se postigao ovaj rezultat paljenja, istraživači zagrevaju i komprimuju centralnu "vruću tačku" deuterijum-tricijuma (atomi vodonika sa jednim i dva neutrona) koristeći okolni gusti klip takođe napravljen od deuterijum-tricijuma, stvarajući super vruću vodoničnu plazmu pod super pritiskom.

Ovaj značajan rezultat dolazi nakon godina istraživanja i hiljada radnih sati posvećenih poboljšanju i usavršavanju procesa.

Uprkos ponovljenim pokušajima koji nisu uspeli da postignu isti energetski prinos kao eksperiment iz avgusta 2021. godine, svi su dostigli veće energije od prethodnih eksperimenata. Podaci iz ovih praćenja pomoći će istraživačima da dodatno pojednostave proces fuzije i dalje istraže nuklearnu fuziju kao pravu opciju za proizvodnju električne energije u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA