Spas za našu planetu: Plastika budućnosti će moći beskonačno puta da se reciklira

 
 
  • 0

Dokle god se ne meša sa drugim vrstama plastike, PBTL je moguće iznova razlagati i ponovo, u nedogled, prerađivati

Naučnici su razvili novu vrstu plastike koja može da se raciklira neograničen broj puta.

Standardne vrste plastika obično dosta gube na kvalitetu u procesu reciklaže. Novi material - PBTL, međutim, može da se "lomi" i ponovo preoblikuje u nešto drugo, a da pritom u potpunosti zadrži isti visoki kvalitet kao i originalni predmet koji je od nje bio napravljen.

To bi, u praksi, trebalo da znači da ćemo u budućnosti imati mnogo manje plastičnog otpada odloženog na deponijama, ali i u morima i okeanima, piše New Scientist.

Tim naučnika, predvođen Judžinom Čenom sa Unverziteta u Koloradu, našao je način da "razbije" plastiku na individualne male molekule - monomere. Za to je bilo potrebno 24 sata kuvanja, uz primenu određenih hemikalija.

Dokle god se ova vrsta plastike ne meša sa drugim vrstama, PBTL je moguće iznova razlagati i ponovo, u nedogled, reciklirati.

Još jedan tim naučnika, iz Nacionalne laboratorije Berkli, takođe je, prošle godine, razvio svoju vrstu neograničeno reciklabilne plastike, prenosu Futurism.

Ovakvi poduhvati naučnika deluju ohrabrujuće, ali ono što je neophodno da bi se zaista nešto promenilo kada je količina plastičnog otpada kojom je svet zatrpan u pitanju, je da se proizvođači nateraju da prihvate novu I skuplju reciklabilnu plastiku, umesto one koja proizvodi gomilu otpada u morima i na kopnu.

(Telegraf.ra)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA