Prvo su morali da nauče AI šta je to psovka, a onda su mu dali da obeležava nepristojne pesme

 
 ≫ 
  • 0

Čak i najbolji sistemi sa pristupom stihovima u tekstualnom obliku imaju efikasnost od 73 odsto, dok Deezerov AI beleži nešto manje od 70 odsto preciznog detektovanja psovki

Stručnjaci muzičkog striming servisa Deezer razvili su tehnologiju sposobnu da automatski, bez unosa bilo kakvih drugih podataka osim same muzike, prepoznaju nepristojne stihove u pesmama.

Odluku o stavljanju upozorenja na neke muzičke albume do sada je uvek donosio čovek, zbog čega su u Deezeru hteli da provere da li je moguće automatizovati taj proces, objavila je ta komapnija na svom zvaničnom blogu.

Da bi stvorili algoritam veštačke inteligencije, u Deezeru su prvo morali da definišu šta je to psovka, odnosno šta se smatra eksplicitnim sadržajem koji je npr. neprimeren za decu.

Potom su morali da nauče sistem mašinskog učenja da može da razume otpevane stihove samo na osnovu audio zapisa, i da ih prevede u tekst (odnosno da stvori transkript), a potom i da raspozna nepoželjne reči i fraze.

Algoritam je trebalo istrenirati i izbalansirati za različite muzičke žanrove, zatim otklonoti mogućnost lažnih pozitivnih rezultata, uzeti u obzir kulturološke razlike i slično...

Na kraju je iz svega toga nastao naučni rad koji opisuje njihov pristup i upoređuje njegovu efikasnost sa sistemom koji jednostavno čita stihove i u njima označava psovke.

Međutim, čak i najbolji sistemi sa pristupom stihovima u tekstualnom obliku imaju efikasnost od 73 odsto, dok Deezerov AI beleži nešto manje od 70 odsto preciznog detektovanja psovki. Ni jedan postojeći sistem nije ni blizu rezultatima koje postiž u ljudi, prenosi Bug.

Iz tog razloga ne može se baš očekivati da bi mašine uskoro mogle da zamene ljude u ovom poslu. Tako će se Deezer pri označavanju eksplicitnog sadržaja i dalje voditi sopstvenim procenama i prijavama svojih korisnika, bar dok ova tehnologija dovoljno ne sazri.

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA