Da li video igre zaista mogu učiniti vaš mozak mlađim? Evo šta kaže novo istraživanje

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Novo istraživanje ukazuje na pozitivne efekte video igara na kognitivne performanse, dok fizička aktivnost poboljšava mentalno zdravlje, ali nema uticaja na kognitivne sposobnosti. Studija Brain and Body, sprovedena od strane Univerziteta Zapadni Ontario i Muzeja nauke i industrije u okviru Mančesterskog festivala nauke, otkriva da igranje video igara može značajno poboljšati kognitivne funkcije.

Više od 2.000 učesnika iz celog sveta učestvovalo je u ovoj studiji, popunjavajući upitnike o životnim navikama, nakon čega su rešavali online testove kognicije koji mere pamćenje, pažnju, rezonovanje i verbalne sposobnosti.

Rezultati pokazuju da igranje video igara ima pozitivan uticaj na kognitivne sposobnosti, ali ne i na mentalno zdravlje. S druge strane, fizička aktivnost, naročito ona koja premašuje 150 minuta nedeljno, u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, poboljšava mentalno zdravlje, ali nema efekat na kognitivne performanse.

Adrijan Oven, profesor kognitivne neuronauke na Univerzitetu Zapadni Ontario, izjavio je: "Igranje video igara bilo je povezano sa poboljšanim kognitivnim sposobnostima, dok je fizička aktivnost bila povezana sa poboljšanim mentalnim zdravljem."

Podaci o video igrama i fizičkoj aktivnosti

Učesnici koji igraju video igre više od pet sati nedeljno postizali su kognitivne rezultate slične osobama koje su, u proseku, 13,7 godina mlađe. Oni koji igraju manje od pet sati nedeljno postizali su rezultate slične osobama 5,2 godine mlađim. Što se tiče mentalnog zdravlja, osobe koje su ispunile ili premašile preporuke od 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno bile su 12% manje sklone simptomima depresije i 9% manje sklone simptomima anksioznosti.

Studija je deo šireg istraživanja o vezi između mozga i tela, koje ima za cilj da unapredi razumevanje kako životne navike utiču na dugoročno zdravlje mozga. Oven će predstaviti rezultate studije 19. oktobra na Muzeju nauke i industrije tokom Mančesterskog festivala nauke, dok će posetioci festivala imati priliku da učestvuju u pilot studiji koja ispituje kratkoročne promene u kogniciji kao rezultat fizičke aktivnosti i igranja video igara.

(Telegraf.rs)

Video: Snima se u đakuziju, na njoj samo tračice: Voditeljka Elite koja se razvodi pokazala zmijsko telo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA