Steam konačno stavio do znanja: Ovu neprijatnu istinu niko nije hteo da čuje

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nakon godina diskusija na internetu, Steam je sada zvanično i jasno stavio do znanja korisnicima da ne poseduju igre koje kupuju na platformi. Iako je ovo pravilo postojalo još od osnivanja Steam-a 2003. godine, Valve je sada dodao novu poruku koja se pojavljuje prilikom kupovine, kako bi korisnicima bilo jasno da stiču samo licencu za korišćenje igre, a ne njeno vlasništvo.

Na stranici za naplatu, pre nego što korisnik klikne na dugme "nastavi sa plaćanjem", jasno se navodi: "Kupovina digitalnog proizvoda dodeljuje licencu za taj proizvod na Steam platformi", uz link ka Steam-ovom Ugovoru o pretplatniku. Ova promena je rezultat novih zakona, poput onog u Kaliforniji, koji zahtevaju da digitalni prodajni servisi jasno naglase kada kupac stiče licencu, a ne pravo vlasništva nad medijima.

Iako je Valve već dugo upozoravao korisnike da igre na Steam-u zapravo nisu njihovo vlasništvo, ova promena sada eksplicitno obaveštava igrače pri svakoj kupovini. Ova praksa nije specifična samo za Steam, već sve digitalne prodavnice slede slične standarde, pri čemu igrači zapravo poseduju samo pravo na korišćenje sadržaja, a ne fizičku kopiju igre.

Steam igre, PC, Resident Evil 3 Foto: Postmodern Studio / Shutterstock.com

Ostale promene u okviru Steam-a i posledice po korisnike

Pitanje vlasništva nad digitalnim sadržajem već je neko vreme aktuelno. Čak i ako imate fizičku kopiju igre, to ne garantuje da će igra zauvek biti dostupna, jer izdavači mogu povući igre iz prodaje ili ih ukloniti iz korisničkih biblioteka, kao što se desilo sa određenim naslovima na PlayStation-u i Ubisoftovim igrama.

Iako Valve obećava da će korisnici moći da preuzmu svoje igre ukoliko Steam prestane sa radom, stvarnost je mnogo složenija. Korisnici na forumima poput ResetEra već su prijavili odgovore od Steam podrške koji jasno naglašavaju da igrači ne mogu da prenesu svoje biblioteke ili ih ostave naslednicima u slučaju smrti.

(Telegraf.rs)

Video: Tamara Vučić dobitnica priznanja "Ličnost Loznice za ponos"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA