Microsoft i Activision Blizzard: Šta se promenilo tačno godinu dana nakon akvizicije?

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prošlo je tačno godinu dana od kada je Microsoft zaključio svoju istorijsku akviziciju kompanije Activision Blizzard, čime je potpuno promenio gejming industriju. Ovo spajanje 14.10.2023. godine, vredno 68,7 milijardi dolara, ne samo da je pozicioniralo Microsoft kao jednog od najvećih igrača u industriji video igara, već je i izazvalo ozbiljne promene kako unutar kompanija, tako i na globalnom tržištu.

Za Microsoft, ova akvizicija predstavlja ogroman iskorak, omogućivši kompaniji da proširi svoj uticaj na mobilno, PC i cloud tržište. Prema analitičarima, preuzimanje franšiza kao što su Call of Duty, Diablo, i Candy Crush dalo je Microsoftu pristup ogromnoj bazi igrača i resursima koji će unaprediti njegov ekosistem.

Ova akvizicija omogućila je Microsoftu da brže plasira nove igre i proširi svoju prisutnost u cloud gejmingu.

S druge strane, Activision Blizzard, pod Microsoftovim krovom, prošao je kroz značajnu transformaciju. Jedna od najvećih promena je odlazak direktora Bobija Kotika, koji je bio na udaru kritika zbog problema sa radnom kulturom u kompaniji i prekomerne upotrebe mikrotransakcija u popularnim naslovima poput Diablo IV i Overwatch 2.

Očekuje se da Microsoft promeni ovaj pristup i unese više transparentnosti i fokusa na kvalitet igre.

Uticaj na gejming industriju

Microsoftova strategija uglavnom se oslanja na omogućavanje autonomije novostečenim studijima, što se pokazalo i u slučaju ZeniMax Medije i Bethesde. Ipak, iskustva sa problematičnim lansiranjem igara kao što je Redfall pokazala su da ovaj pristup može doneti izazove.

Moguće je da će Microsoft biti prisiljen da pažljivije nadgleda razvoj igara unutar Activision Blizzarda kako bi izbegao slične probleme.

Diablo 4 Beta screenshots Foto: Diablo 4 Press Kit/Blizzard

Microsoftova prisutnost u cloud gejmingu sada je ozbiljno ojačana, što donosi konkurentski pritisak na Sony i druge aktere. U tom smislu, mnogi očekuju da će dolazak Activisionovih naslova na Xbox Game Pass biti ključni korak u povećanju broja pretplatnika ove usluge, što bi moglo ozbiljno ugroziti PlayStationov tržišni udeo.

Izazovi i budućnost

Iako je akvizicija donela brojne prednosti za Microsoft, ona nije prošla bez poteškoća. Regulatorni organi, posebno u Velikoj Britaniji, bili su zabrinuti zbog monopolskih implikacija, posebno u domenu cloud gejminga. Microsoft je, da bi umirio regulatorne agencije, prodao prava na strimovanje Activisionovih igara kompaniji Ubisoft, čime je ublažio zabrinutosti oko konkurencije.

Gledajući unapred, Microsoftov uspeh zavisiće od sposobnosti da integriše Activision Blizzard na način koji neće narušiti kreativni proces u razvoju igara. Ako uspe da ispravi probleme sa prekomernim mikrotransakcijama i fokusira se na kvalitet igara, to bi moglo doneti veliki preokret u industriji.

Zaključno, godinu dana kasnije, jasno je da je Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda donelo značajne promene. Iako izazovi ostaju, posebno kada je reč o regulaciji i organizacionim promenama, ovo spajanje će nastaviti da oblikuje budućnost gejminga u godinama koje dolaze.

(Telegraf.rs)

Video: "Gladni smo prve pobede u Evroligi, stvarno se nadamo...": Mario Nakić pred Bajern

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA